Доступність посилання

ТОП новини

СЕРПОМ І МОЛОТОМ! Чи визнають українські комуністи “темні плями” в радянській історії?


/images/photo/small_arrow_blue.gif    ДОВІДКА: Програми партій – злочини комунізму --> /article/2007/09/5d8a5594-e2b4-4658-a062-48545065b9a4.html /images/photo/small_arrow_blue.gif    ФОТОГАЛЕРЕЯ. Злочини комунізму --> javascript:OpenWin( Надія Шерстюк, Віола Бурда З кожним роком виринають нові факти про злочини радянської влади. Втім, від виборів до виборів упродовж 16 років незалежності комуністи проходять в український парламент. Комуністична ідея в Україні заморозилася ще в радянському вигляді – від символіки до гасел і в непохитній впевненості у своїй історичній правоті. Чи готові сучасні українські комуністи визнати темні сторінки свого сімдесятирічного перебування при владі? Як дивляться на комуністичне минуле прибалтійські країни?

ГЛАС НАРОДУ:
Як Ви ставитеся до комуністичної ідеології? (Мікрофон Радіо "Свобода" на вулицях Донецька)
Віталій, 40 років, менеджер:
- Як ідеологія комунізм нічого негативного не має. Але система, яка існувала у нас, згубила мільйони людей. У цьому і є його злочин.
Оксана, 30 років, бухгалтер:
- Свого часу я була піонеркою, потім комсомолкою. У партію мені вступити не вдалося, мені було страшенно прикро. Але зараз я цьому рада, бо у мене відбулася переоцінка цінностей.
Олександр, 34 роки, директор приватної фірми:
- Те, що нам казали про комунізм у Радянському Союзі, це не була комуністична ідеологія, вона злочинна.
Ірина, 31 рік, викладач:
- Я вважаю комунізм злочинною ідеологією. Достатньо взяти лише політику комуністів щодо українського народу. Скільки було тих указів про заборону української мови, особливо у нас на Донбасі. Скільки людей загинуло у таборах.
Сергій, 36 років, економіст:
- Комуністична ідеологія - це лише фантазії і мрії деяких людей. Відтак, засуджувати людей за їхні фантазії не можна, тим більше називати цих людей злочинцями.


“ПОМИЛКИ” КОМУНІСТІВ

Голодомор 1932-33 років не був геноцидом проти українського народу, воїни ОУН-УПА служили фашистам і першими мають вибачатися, а трагедії, що спричинила радянська влада, просто помилка, вважає комуніст Петро Симоненко. Ба більше, стверджує лідер КПУ, вказуючи на прорахунки комуністів, “націоналісти” у такий спосіб намагаються приховати власні помилки: “Комуністична партія вибачилася ще у 1956 році. І перед віруючими ми вибачилися. А хіба вони (ОУН) вибачилися, що людей розстрілювали у Бабиному Яру? Вони з хлібом-сіллю зустрічали німців у Львові у 1941 році”.

Історик Сергій Білокінь вивчив не один історичний документ і написав книгу «Масовий терор як засіб державного управління в СРСР ». Все, що відбувалося в країні, не помилка, а цілеспрямована політика, відповідає історик Петру Симоненку: “Я опрацював джерела і зробив висновок, що головними принципами внутрішньої політики в СРСР було формування нової породи людей (будівників комунізму) і ліквідація тієї частини людей, яка не може бути цим будівником. І виконали обидві частини. Ви відкрийте “Хто є хто в Україні”. Біографії народних депутатів, вождів - вони всі з того самого інкубатора, з комуністичної партії”.

Тепер в Україні аж дві комуністичні партії. Стара під проводом Петра Симоненка і оновлена – під проводом Михайла Савенка. Хто вони, нові комуністи? На думку Михайла Савенка, новітні комуністи відрізняються від “старих” своїх товаришів ставленням до історичного минулого: “Будь-яка комуністична партія повинна вибачитися перед українським народом. На нашу думку, був скоєний злочин перед українським народом, перед тими людьми, які постраждали тоді”.

НАСЛІДКИ ПАНУВАННЯ “ЧЕРВОНИХ” ПІД МУЗЕЙНИМ СКЛОМ

Кількадесятирічне перебування комуністів при владі зможуть побачити прийдешні покоління. У Києві існує музей радянської окупації, який став яскравим прикладом неоднозначного ставлення політиків і простих українців до комуністичного минулого. На відкриття приїхав Президент Віктор Ющенко, а прихильники Радянського Союзу на знак протесту проти відкриття такого музею били шибки в приміщенні. У музеї побувала Наталка Коваленко:
Роман Круцик



У Латвії комуністичну партію заборонили одразу після проголошення незалежності країни. Нині слово “комунізм” у цій країні рідко почуєш, для сучасних латвійців це не актуально і навіть не етично, розповідає місцева кореспондентка Радіо Свобода Людмила Пилип: “Проте сказати, що комунізм у Латвії відмер, не можна. Модернізовані комуністичні партії існують і в Латвії, проте їхній вплив досить незначний, вони наразі поза парламентом”.

В Україні ж, каже історик Сергій Білокінь, був сенс заборонити комуністичну партію шістнадцять років тому. Зараз це вже пізно, оскільки багато з новітніх можновладців вже встигли прислужитися нинішній Україні.

У Латвії, як і в Україні, комуністи не вибачилися за всі злочини радянської влади. Однак, там політики, а відповідно і латиші, оцінили всі, навіть суперечливі сторінки радянської історії і відправили її на заслужений відпочинок.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:






XS
SM
MD
LG