Доступність посилання

ТОП новини

У М’янмі поліція застосувала силу проти учасників акції протесту


Кирило Булкін Київ, 27 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У М’янмі сили безпеки почали силові акції проти учасників акції протесту – буддійських монахів та тих, хто їх підтримує. Це сталося після того, як демонстранти відмовилися виконувати наказ уряду припинити виступ проти армійського режиму й розійтися.

У місті Янґуні, столиці М’янмі, яку ще називають Бірмою, військові та поліцейські патрулі робили попереджувальні постріли у повітря та випустили сльозогінний газ проти демонстрантів. За словами свідків, полісмени побили дубинками кількох учасників акції протесту.

Принаймні одну особу було вбито. За іншими, непідтвердженими наразі даними, загинули п’ятеро осіб.

Поліція заарештувала десятки людей, які брали участь у протестах або висловлювали симпатію до монахів.

За подіями у М’янмі уважно стежить світова спільнота. Зокрема, проти застосування сили застеріг уряд цієї країни президент США Джордж Буш у виступі на Генеральній Асамблеї ООН у вівторок.

А прем’єр-міністр Великої Британії Ґордон Браун запропонував скликати надзвичайне засідання Ради Безпеки ООН для обговорення ситуації в М’янмі: «Перше, що можна зробити, це відрядити до М’янмі спеціального посланника ООН (я сподіваюсь, він зможе одразу поїхати туди), щоб гарантувати, що тамтешній режим має бути цілком свідомий того, що зневажання людських прав привертає до них увагу всього світу. Світ цього не допустить».

До Ґордона Брауна приєднався й міністр закордонних справ Великої Британії Девід Мілібенд: «Дуже важливо, щоб ми підтримували цей одностайний міжнародний заклик до стриманості, а також сигнал світової спільноти, що ми стежитимемо за будь-якими рішеннями, які будуть ухвалені. Але стриманість має залишатися вимогою дня».

Від вівторка у М’янмі ввели комендантську годину й заборонили будь-які громадські зібрання. Армійський уряд країни вдався до цих заходів у відповідь на розгортання протестів проти хунти, наймасовіших від того часу, як у 1988 році були криваво придушені демонстрації протесту, очолювані також буддійськими монахами.
XS
SM
MD
LG