Доступність посилання

ТОП новини

Самотність впливає на стан здоров’я людини


Дар’я Марченко Київ, 27 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Дослідники у галузі медицини завжди підозрювали про існування зв’язку між браком соціальної підтримки та поганим здоров’ям. Нарешті американські вчені встановили, що активність генів відрізняється у самотніх людей.

Провідним автором дослідження, опублікованого у виданні «Genome Biology», є доктор Стів Коул із Каліфорнійського університету у Лос-Анжелесі.

Разом з колегами він дослідив ДНК 14 людей, шестеро з яких отримали найвищий бал у тесті на визначення ступеню самотності.

Гени самотніх людей і тих, кому не бракує спілкування, відрізняються

Доктор Коул з’ясував, що негативні для здоров’я наслідки соціальної ізоляції є настільки глибокими, що гени імунної системи одинаків змінюють свою поведінку.

Зокрема, виявилось, що певні гени таких людей надто виражені – у тому числі ті, що пов’язані з різними запаленнями.

Водночас гени, задіяні у боротьбі з вірусами та виробництві імунних антитіл, виявляли більшу активність у тих суб’єктів дослідження, хто не скаржиться на брак спілкування.

Самотні люди частіше страждають на онкозахворювання, інфекції та серцеві хвороби, дійшли висновку американські дослідники.

Але здоров’я пов’язане не з кількістю знайомих, а з тим, скількох із них людина вважає справді близькими, наголошує доктор Коул.

Він стверджує, що визначення найбільш активних в організмі самотніх людей генів може пізніше стати в пригоді фахівцям, які випробовують методи лікування для зменшення впливу самотності на здоров’я.

Український погляд на зв’язок самотності та генетики

Свою думку з приводу дослідження американських вчених в інтерв’ю Радіо Свобода висловила директор Інституту молекулярної біології і генетики України Єльська Ганна Валентинівна.

«Це дуже цікава робота, хоча вона дуже неоднозначна, і про це самі автори пишуть, бо вони ще не можуть зробити конкретного остаточного висновку: чи це самотність призводить до підвищеної схильності до хвороб, чи то навпаки – склад геному, його виявлення такі, що людина має всі ці хронічні запалювальні процеси, і це позначається на її соціальній поведінці. Дослідження ще раз доводить, що людина є, як-то кажуть, твариною соціальною, тобто людина у соціальному оточені, і це соціальне оточення має бути сприятливим для її як психічного, так і, як тепер виявилось, здоров’я на рівні молекулярних змін у геномі».
XS
SM
MD
LG