Доступність посилання

ТОП новини

Європейські спостерігачі прогнозують можливість зловживань і судових позовів через реєстрацію виборців, які перетинали кордон


Європейська мережа організацій за спостереженням за виборами ENEMO зазначає, що очікуване рішення Конституційного Суду щодо конституційності положення про реєстрацію виборців, які перетинають кордон, також може поставити під сумнів вибори. Суддя Конституційного Суду Степан Гавриш вважає, що рішення суду про це до 30 вересня неможливе.

Європейська мережа організацій за спостереженням за виборами ENEMO зазначає, що очікуване рішення Конституційного Суду щодо конституційності положення про реєстрацію виборців, які перетинають кордон, також може поставити під сумнів вибори.

На думку експертів, Конституційний Суд повинен оперативніше розглядати такі справи.

18 вересня Конституційний Суд почав розглядати скаргу Президента на це положення закону, але справа досі перебуває в суді.

Суддя Конституційного Суду Степан Гавриш вважає, що рішення суду про це до 30 вересня неможливе.

«Сьогодні останній робочий день, і я не чув, щоб Конституційний Суд переніс своє засідання на завтра (на суботу) як невідкладне завдання. Отже, його рішення можливе тільки після виборів, тобто не раніше вівторка-середи, коли будуть пленарні дні засідання Конституційного Суду», – сказав Степан Гавриш у п’ятницю в відповідь на запитання Радіо Свобода.

«Думаю, що Конституційний Суд прийме половинчате рішення, яке не можна буде використати для вирішення питання щодо виборів. Хоча я не виключаю цього, оскільки політичні замовлення все ж залишаються на порядку денному дискусії навколо позиції Конституційного Суду, що таке рішення може бути таким, що стане певним політичним детонатором для дискусії навколо результатів виборів у загальній сумі конфлікту, який може виникнути в зв’язку з результатами виборчого процесу», – додав Степан Гавриш.

У Секретаріаті Президента висловили жаль з приводу того, що Конституційний Суд так і не спромігся до дня виборів внести рішення з конституційних подань, які стосувались виборчого процесу.
XS
SM
MD
LG