Доступність посилання

ТОП новини

Посланець ООН зустрівся в М’янмі з членами владної хунти і лідеркою опозиції


Після зустрічей із військовим керівництвом колишньої Бірми Ібрагім Ґамбарі зустрівся з Аун Сан Су Чжи, повідомляють агентства, посилаючись на дипломатів. До М’янми вирушив і представник Японії, який збирається вимагати від хунти дбайливо розслідувати загибель японського журналіста.

Після зустрічей із військовим керівництвом колишньої Бірми в новій столиці країни Найп’їдо Ібрагім Ґамбарі прибув до колишньої столиці, найбільшого міста Янґона і зустрівся з Аун Сан Су Чжи в Державному домі візитів, повідомляють агентства, посилаючись на дипломатів.

Лауреатка Нобелівської премії миру 1991 року стала символом руху за демократію в М’янмі, а її Національна ліга за демократію з великою перевагою перемогла на виборах 1990 року, результати яких військова хунта скасувала.

Переговори Ґамбарі в М’янмі мають на меті переконати військове керівництво припинити придушення демонстрацій за демократію. Дії влади країни, яка цього тижня послала війська стріляти в демонстрантів і вбила принаймні 13 осіб, серед яких і буддійських ченців та іноземця, та арештувала кількасот осіб, засудив майже весь світ.

Державні засоби інформації М’янми стверджують, що сили безпеки діяли щодо демонстрантів «обережно, з застосуванням мінімальної сили».

У неділю на вулиці найбільших міст країни вивели десятки тисяч військових, щоб унеможливити нові протести.

Цього ж дня до М’янми вирушив і представник Японії, який збирається вимагати від хунти дбайливо розслідувати загибель японського журналіста і утримуватися від уживання сили проти демонстрантів.

Тележурналіста з японського відділення відеослужби Агентства Франс-Прес Кендзї Наґаї смертельно поранили в четвер, коли війська відкрили вогонь по демонстрантах у Янґоні.

Агентство заявляє, що сліди на тілі журналіста свідчать, що в нього стріляли впритул.
XS
SM
MD
LG