Доступність посилання

ТОП новини

УКРАЇНА ГОЛОСУЄ: РЕГІОНАЛЬНА ХРОНІКА


Донецьк: Мер міста не зміг проголосувати, бо його виключили зі списку виборців. Харків: 9 виборчих дільниць у місті не змогли почати роботу для голосування на виборах Верховної Ради. Крим: В автономії виявили бюлетені, призначені для Волинської області. Одеська область: На Одещині почали працювати всі виборчі дільниці, є перші порушення. Львівська область: На кожній дільниці є численні помилки у списках щодо людей, які до 27 вересня перетинали кордон України. Дніпропетровська область: На Дніпропетровщині наразі правопорушень не зафіксували, але не всі виборці є у списках.

Донецьк

Мер міста не зміг проголосувати, бо його виключили зі списку виборців.

Як повідомляють у Комітеті виборців України, Олександр Лук’янченко разом із журналістами прибув на виборчу дільницю для голосування, але не знайшов свого прізвища в списку виборців. Його виключили на основі даних прикордонної служби.

Водночас Лук’янченко отримав запрошення прийти проголосувати.

Мер Донецька заявив, що на початку вересня перебував за кордоном, однак повернувся в Україну до 3 вересня.

КВУ прогнозує, що такі випадки будуть повторюватися з іншими виборцями.

Харків

9 виборчих дільниць у місті не змогли почати роботу для голосування на виборах Верховної Ради.

Як повідомив член Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський, члени виборчих комісій цих дільниць не прийняли присягу й відмовилися приймати від окружної виборчої комісії бюлетені для голосування.

29 вересня ЦВК достроково припинила повноваження голови окружної виборчої комісії територіального виборчого округу №174 (Харків) Миколи Чернічкіна.

Причиною цього комісія назвала грубі порушення ним законодавства, а також невиконання постанови ЦВК та рішень Харківського окружного адміністративного суду і Харківського апеляційного адміністративного суду.

Суди зобов’язали окружком створити спеціальні виборчі дільниці в окрузі №174 до 23 вересня. Комісія цього не зробила.

Крим

В автономії виявили бюлетені, призначені для Волинської області.

Як повідомили в окружній виборчій комісії №3, що розташована у Джанкої, десяток виборчих бюлетенів, призначених для округу №20, що розташований у Волинській області, виявили на одній із дільниць у самому Джанкої.

Тим часом про нестачу власних бюлетенів на кількох дільницях у Ленінському районі і місті Керчі повідомили в окружній комісії №5.

Усі кримські дільниці відкрилися вчасно, і голосування там відбувається без ексцесів.

Водночас спостерігачі відзначають вкрай низьку активність виборців у всіх округах, розташованих на території Криму, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Одеса і область

На Одещині почали працювати всі виборчі дільниці, є перші порушення.

За інформацією Комітету виборців України, на деяких дільницях зафіксували факти нестачі бюлетенів та протизаконні дії щодо групи спостерігачів у райцентрі Роздільна.

За повідомленням кореспондента Радіо Свобода, до роботи в Одесі та області взялися й іноземні спостерігачі.

Зокрема, в регіоні спостерігати за перебігом волевиявлення виборців будуть 44 представники ОБСЄ, представники міжнародної організації «За справедливі вибори», спостерігачі з Росії, США та Польщі.

Крім цього, на виборчих округах на території Одеської області працює понад сотня представників Комітету виборців України і громадянської мережі «ОПОРА».

Спостерігачі від КВУ вже зафіксували перші порушення в день голосування. На 51-й дільниці 137-го виборчого округу члени комісії вирішили погасити частину бюлетенів, яких виявилося на два відсотки більше, ніж внесених до списків виборців. Така процедура не передбачена чинним законодавством.

Крім цього, у райцентрі Роздільна на всіх дільницях спостерігачів примусили писати заяви з проханням дозволити їм перебувати у приміщеннях для голосування. «Це є грубим порушенням законодавства», наголошують представники Комітету виборців.

А на одній із дільниць 132-го виборчого округу в Одесі не вистачає близько тисячі бюлетенів.

***********

Молодий одесит виявив себе у списку померлих.

Студент Одеського політехнічного університету Сергій Мельничук, голосуючи вперше в житті, на виборчій дільниці з’ясував, що викреслений зі списків як давно померлий.

Голова виборчої комісії №157 Віталій Серафімов, коментуючи цей факт, лише сказав: «Окружна комісія каже, що це дані паспортистів, і не може нічим допомогти».

Між тим спостерігачі від БЮТ і НУ-НС, які слідкують за перебігом голосування на цій дільниці, зазначили, що кілька студентів, проголосувавши, сфотографували бюлетені на мобільний телефон.

Львів і область

На 16-ту годину на Львівщині проголосували понад 40% виборців, є проблеми з тими, хто їздив за кордон.

Офіційні спостерігачі не бачать порушень на дільницях. Однак найбільші проблеми у Львові зі списками, що їх передали на дільниці з Державної прикордонної служби.

У 113-му виборчому окрузі Львова 6500 виборців, які до 27 вересня полишали Україну. Дільничні комісії викреслили цих людей зі списків. У 112-му окрузі 4500 таких виборців.

Більшість людей повернулись в Україну до 27 вересня і отримали запрошення на вибори, але у списках себе не побачили. Голови дільничних комісій відмовляються в неділю виправляти помилки.

Олександр Туркевич, який місяць тому був у Польщі і того ж дня повернувся до Львова, 28 вересня бачив своє прізвище у списку на дільниці №2 ТВК №113. У неділю, коли він прийшов голосувати, його прізвище було викреслене.

За словами Туркевича, у Залізничному суді Львова йому сказали клопотати не про поновлення у списках, бо він там є, а про те, щоб була скасована постанова ТВК №113 у тій частині, де він викреслений.

Олександр Туркевич прийшов зі скаргою до ТВК, але голова Ростислав Пелещишин скерував його назад у дільницю. На дільниці №2 відмовлялись приймати заяву від Туркевича, але при кореспондентові Радіо Свобода члени комісії пообіцяли зібратись і відновити чоловіка у списках.

На дільниці №2 голосує 2000 виборців. На 54 особи прикордонники прислали дані, що вони полишали Україну. Однак із них усі, крім двох виборців, повернулися додому ще до 25 вересня. Проте, як повідомила секретар дільниці, члени комісії відмовились залишати цих людей у списках.

Таких виявилось по Львову понад 10 тисяч.

Львів’янка Ольга Ваків розповіла, що 25 вересня їй принесли запрошення на вибори. А 28-го, каже вона, «принесли папір, що визнали, що я вдома, натомість мене викреслили зі списку». Вона вважає, що таким чином її «штучно позбавили права голосу».

Така ж доля спіткала і львів’янку Юлію Полєнову: «Я, Юлія Полєнова, ось тут в ОВК №113, а мені не дають проголосувати. Вчора мене викреслили, хоча я є в списках, мене викреслили чорною ручкою. Мені пояснили, що я за кордоном. Хоча я маю довідку зі шпиталю, що останній тиждень там лікувалась. У паспорті є дата повернення в Україну».

Чимало львів’ян, які побачили свої перекреслені прізвища у списках, після суперечок із головами комісій роздратовані покидали дільницю.

Інші оббивали пороги окружних комісій, а хтось має намір у понеділок звернутись у суд.

***********

Із 2140 виборчих дільниць на Львівщині лише одна розпочала роботу майже на півгодини пізніше, решта відкрилася вчасно.

На 12-ту годину проголосували 15 відсотків виборців, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Загалом в області налічується понад 1 мільйон 990 тисяч виборців.

На кожній дільниці є численні помилки у списках щодо людей, які до 27 вересня перетинали кордон України.

За попередньою інформацією, близько 10 тисяч львів’ян, які повернулись в Україну за 3 дні до голосування, не знайшли себе у списках, тому позбавлені права голосу.

Деякі дільниці області ухвалили рішення, що, якщо людина до виборів прийшла перевірити себе у списку з паспортом, то її вносили у перелік.

Державна прикордонна служба мала подати дані на дільниці про відсутніх людей 27 вересня.

Як зазначає Львівська обласна організація Комітету виборців України, до неї надійшли 4 скарги від громадян, які повернулись у державу, але не були внесені у списки.

Черг на дільницях області та міста немає.

Дніпропетровська область

На Дніпропетровщині розпочали роботу всі близько 2 тисяч виборчих дільниць, наразі правопорушень не зафіксували, але не всі виборці є у списках.

За словами виконувача обов’язків голови Дніпропетровської облдержадміністрації Віктора Бондаря, «усі виборчі комісії укомплектовані, всі члени комісій сьогодні стали до роботи».

Виборчі дільниці області охороняють понад 5 тисяч правоохоронців та приблизно стільки ж представників громадських формувань та позаштатних міліціонерів. Тільки дві третини з них несуть службу на дільницях поблизу місць мешкання і мають можливість проголосувати.

Як додаткові сили до охорони громадського порядку цього дня залучили курсантів та податківців, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

На виході з кожної двадцятої дільниці в області фахівці дослідницького центру «Соціо» проводять експрес-опитування – у ньому має взяти кожен десятий із тих, хто голосуватиме.

Дані цього місцевого екзит-полу мають оприлюднити об 11-й вечора. Дніпропетровські соціологи впевнені, що його результати не мають відрізнятись від офіційних більш як на 4 відсотки.

Повідомлень про суттєві порушення та інциденти на виборчих дільницях наразі немає.

Але частина людей не знаходить себе у списках.

«Інциденти які були? Приходили, не перевіряючи себе в списках, прийшов – а його немає. Емоції вихлюпнув. Ми їх відправляємо – ідіть до суду, приймуть цього ж дня. Але хто ж поїде?», – каже представниця дільничної виборчої комісії округу №28 Людмила Школьникова.

«Піку» активності виборців очікують до 14-ї години. О 15-й група незалежних міжнародних спостерігачів дасть прес-конференцію, де оприлюднить свої дані про перебіг виборчої кампанії на Дніпропетровщині.

У Дніпропетровській області зареєстровані 2 мільйони 800 тисяч виборців. Прогнозована явка – 70 відсотків.
XS
SM
MD
LG