Доступність посилання

ТОП новини

Мляве голосування українців за кордоном: Італія, Росія, Великобританія, Чехія


Недосконале виборче законодавство позбавило українців в Італії права голосувати; Рекордно низьке голосування українців у Росії; У Чехії проголосували 10 відсотків тих, хто міг голосувати; У Великобританії проголосувало менше від 1 тисячі осіб із, можливо, ста тисяч.

Недосконале виборче законодавство позбавило українців в Італії права голосувати

На двох закордонних виборчих дільницях у Римі і Мілані зареєстровані близько півтори тисячі українських виборців. Бажаючих проголосувати було набагато більше, стверджують місцеві спостерігачі.

За прогнозами працівників виборчих комісій, не всі зареєстровані особи прийшли на голосування. Але з цієї кількості (по Риму майже 900 громадян у списку виборців) виборчу активність називають високою.

На 12 годину дня у столиці Італії проголосували 15%. І виборці, і члени комісій наголошують, що люди були мало поінформовані щодо участі у голосуванні за кордоном.

Львів’янка, котрій не вдалося взяти участь у виборах, розповідає, що повертаючись в Італію, у Львові 26 вересня на летовищі отримала реєстраційний талон, який, вирішила собі вона, – це відкріпне посвідчення і прямий доказ для можливості проголосувати у Римі. «Я сьогодні з тим талоном приходжу сюди, а мені кажуть, що як не стоїш на консульському обліку – не маєш права голосувати. А для чого мене відкріпили в Україні і не зареєстрували тут?»

Українці, котрі брали участь у нинішніх виборах, одностайно сподіваються на кращі зміни на батьківщині, щоб згодом повернутися додому. Водночас у розмовах люди зізнаються, що власна держава про повернення заробітчан наразі зовсім не дбає.

І як приклад вони називають якраз факт недосконалого виборчого законодавства, котре, на думку закордонних виборців, позбавило їх права голосувати.

Іншою причиною низької виборчої активності в Італії вважають пасивність самих українців, які не цікавляться справами на батьківщині.

В Італії, за останніми офіційними даними, легально перебувають понад 120 тисяч українців. Нелегалів налічується у 6–7 разів більше.

Рекордно низьке голосування українців у Росії

Участь українських громадян, що живуть у Росії, була малоактивною в цих виборах, констатує член виборчої комісії в Москві, завідувач відділу Української бібліотеки в російській столиці Юрій Кононенко. На 18:30 за московським часом проголосувало всього 693 українських громадян, а в список виборців включено 31 тисяча 909. Частина людей, імовірно, не вірить, що за допомогою виборів можна щось змінити, каже Кононенко, – але головна проблема – це те, що люди мало поінформовані.

У Росії живе дуже багато українців, однак на ці вибори лише 420 подали заяви на голосування. А ті, хто перебуває на консульському обліку, яких майже 32 тисячі, – це малоактивні люди, вважає Юрій Кононенко. Вони приїхали в Росію на постійне проживання, і їх доля України цікавить менше і вони не беруть активної участі у виборах.

Із українських списків людей вилучили, до закордонних не включили

Голосування в інших виборчих дільницях на території Росії також пройшло мляво. За неофіційними даними, в Тюмені проголосувало 60 осіб. Основна частина українських громадян перебуває не в самій Тюмені, а в містах, де є видобуток нафти і газу, таких, як Сургут, що розташовані за тисячі кілометрів від Тюмені.

До комісії в Москві сьогодні зверталося дуже багато громадян України, які приїхали до Росії після 22 вересня, після останнього дня, коли можна було написати заяву. Вони не задоволені тим, що, згідно з законом, Прикордонна служба України подала інформацію за місцем їхнього постійного проживання в Україні про їхнє виключення зі списків, а в Москві чи Санкт-Петербурзі вони не могли бути включені до списків тому, що приїхали пізніше від 22 вересня. Значна частина українських виборців, які перебувають за кордоном, де факто позбавлені права голосу, вважає Юрій Кононенко. Конституція їм надає це право, але насправді вони не можуть його реалізувати.

Вибори 2004 року викликали надзвичайну активність українських громадян, що живуть у Росії. Понад 9 тисяч осіб звернулися тоді з заявами про участь у виборах.

На виборах до Верховної Ради 2006 року було 3 тисячі 700 заяв. На ці вибори заяви написали лише 420 осіб.

У Росії розташовано 5 виборчих дільниць: у Москві, Санкт-Петербурзі, Ростові-на-Дону, в Тюмені та Владивостоку.

У Чехії проголосували 10 відсотків тих, хто міг голосувати

За словам голови виборчої дільничної комісії на закордонній виборчій дільниці № 109 Івана Найди, у Празі станом на 13 годину проголосувало майже 600 виборців. А всього до списків на голосування внесено 4 тисячі 639 громадян України.

А з 3 тисяч 526 українських громадян, що внесені до виборчих списків закордонної дільниці №110 у місті Брно, станом на 15 годину проголосувало менш як 230 громадян України.

Загалом явка на цих виборах дуже низька, констатує Іван Найда.

У Чехії живе і працює, за різними даними, від 50 до 100 тисяч громадян України.

У Великобританії проголосувало менше від 1 тисячі осіб із, можливо, ста тисяч

Виборчі дільниці №15 та 16 розташовані в Лондоні та Единбурзі. На консульському обліку в цій країні перебуває понад 2 тисячі осіб.

Але багато з них – це ті, що довгий час стояли на консульському обліку; багато з них можуть уже і не бути в Англії. Тому цей список не зовсім об’єктивно відображає дійсність.

Як передає кореспондент Радіо Свобода, на цих виборах були великі проблеми зі списками. Люди, що є на консульському обліку, часто не були у виборчих списках.

Напередодні виборів 150 осіб написали заяви про те, що хочуть голосувати.

Хоча вранці людей на дільницю приходило мало, після обіду кількість охочих голосувати значно збільшилася. Настрій загалом був позитивним.

За станом на 19:00 за місцевим часом у Лондоні проголосувало лише ледь більше як 460 осіб. Зареєструвалося ж 2 тисячі 330.

За різними даними, у Великобританії живе від кількох десятків тисяч до кількох сотень тисяч українських громадян. Громадська організація «Союз українців Британії» повідомляє, що тут живе 100 тисяч українських громадян.

Наталка Кудрик, Рим; Юрій Кононенко, Москва; Оксана Пеленська, Прага; Олекса Семенченко, Лондон.
XS
SM
MD
LG