Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровщина: порушення не вплинуть на результати голосування


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 1 жовтня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) – На Дніпропетровщині міжнародні спостерігачі зафіксували низку порушень законодавства у день виборів, однак їх називають такими, що суттєво не вплинуть на результати голосування. Місцеві спостерігачі з висновками не поспішають, кажуть, вибори на окремих дільницях можуть визнати недійсними.

Голосування
(RadioSvoboda.Ua)
Німецькі спостерігачі від міжнародної організації «За чесні вибори» Тетяна Рьозник та Бах Дітер Вальтер на українських виборах вже вдруге. Дільниці Дніпропетровщини об’їжджали разом, висновки обох збігаються – вибори пройшли більш-менш демократично.

Щоправда, порушення теж фіксували. Пані Рьозник каже, що у Дніпропетровську помітили не зняті сині стрічки Партії регіонів і білборди "Нашої України" з портретом Президента. Обоє стали свідками ще одного інциденту: на телефон їхнього водія-українця з невідомого номера хтось надіслав СМС-заклик не ходити на виборчу дільницю.

«Що ми бачили, що ми відвідали – претензій ніяких. Хіба дрібні. На одній із дільниць, №434, жінка, яка вийшла заміж, прийшла проголосувати. Паспорт у неї був на дівоче прізвище, а в списках вона була за новим прізвищем — і їй не дозволили голосувати. У Солонянському районі ціла вулиця була обклеєна №14, їх не зняли, це теж порушення, наскільки я знаю».

Обоє спостерігачів побували на дільниці в чоловічій виправній колонії, однак не побачили, як там відбувалися вибори: засуджені проголосували швидко, ще до приїзду іноземців. Пан Вальтер помітив на Дніпропетровщині ще одну річ, яка відрізняє українські вибори від німецьких, – розгорнуті бюлетені в скриньках. «В принципі вибори не відрізняються від німецьких, однак у Німеччині, коли голосують, бюлетень кладуть у конверт. Я вважаю, що бюлетень має бути певною мірою закритий, хоча б згорнутий».
Міжнародні спостерігачі
(RadioSvoboda.Ua)


На відміну від закордонних, цього разу місцеві експерти і спостерігачі зауважили значно більше порушень, в основному технічних. Відомий у регіоні політолог Андрій Золотарьов у день виборів не зміг проголосувати, не знайшов себе у виборчих списках: Причина, я вважаю, у дуже поганій організації роботи з укладення списків. Ці порушення не мають політичного забарвлення, бо за це відповідають місцеві органи».

Багато залишилося поза списками

Зафіксували кілька інцидентів і правоохоронці. Зокрема, в Синельниківському районі спинили автівку, що перевозила пачку чистих бюлетенів. Начальник обласного управління міліції Іван Ступак не поспішає кваліфікувати випадок як порушення.

Ще більше зауважень до голосування на Дніпропетровщині має Комітет виборців. Голова обласного відділення Станіслав Жолудів, каже, що цього разу вперше на дільниці зіткнувся з грубістю членів комісії. Не погоджується він і з тим, що технічні порушення не вплинуть на результати.

«У гуртожитках при вишах велика кількість людей виявились поза списками. Цілі виборчі дільниці паралізовані. Студенти 1-2 курсу виявились не внесеними, а студенти, які вже закінчили виш, виявились у списках. Ця ситуація найскладніша у 28-ому окрузі».
XS
SM
MD
LG