Доступність посилання

ТОП новини

КВУ: до 5,5 % виборців в Україні не змогли проголосувати, не знайшовши себе у списках; Карпачова: понад 13 % українців за кордоном не мали змоги голосувати


Леся Бакалець За оцінкою Комітету виборців України, на дочасних парламентських виборах не змогли проголосувати від 1,5 до 2 мільйонів осіб.

За оцінкою Комітету виборців України, на дочасних парламентських виборах не змогли проголосувати від 1,5 до 2 мільйонів осіб. Виконавчий директор КВУ Євген Побережний наголошує, що це тільки ті виборці, які фактично були позбавлені права проголосувати, тобто їх не було в списках.

Загальну ж кількість українців, які не зробили волевиявлення, Євген Побережний назвати не може: «Є також величезна кількість виборців, яку я навіть не беруся оцінювати – я сумніваюсь, що в Україні знайдеться експерт, який зможе оцінити цю кількість. Це ті виборці, які були в списках за місцем своєї реєстрації, але проголосувати не змогли, бо живуть в інших містах і не їздять ні на вибори, ні для того, щоб отримати відкріпні посвідчення».

Елементарні неточності і неналежний облік тих, хто повертався із-за кордону

Причин, чому так багато українців не прийшли на виборчі дільниці, за словами Євгена Побережного, декілька. Перш за все, це елементарні неточності у списках.

Згідно з сьогоднішнім звітом Європейської мережі організацій, що спостерігає за виборами і котра вислала в Україну понад 400 спостерігачів, на майже 28 % обстежених дільницях частина виборців мала проблеми через ці неточності. А ще на 2,8 % дільниць ці проблеми були суттєвими.

Інша проблема – неналежний облік тих, хто перетинав кордон і повертався в Україну, каже Євген Побережний: «Завдяки „героїчній“ роботі прикордонної служби, яка чудово реєструвала людей, які залишали країну, але чомусь менш чудово реєструвала тих, хто повертався в Україну, – через те люди, які виїхали на тиждень протягом серпня вересня і повертались в Україну ще за кілька тижнів перед виборами, не знайшли себе у списках».

Апарат Уповноваженого Верховної Ради у справах людини Ніни Карпачової рахував українців, які не проголосували у закордонному виборчому окрузі. За словами прес-секретаря Івана Левченка, за кордоном живе понад 5 мільйонів громадян України. В основному це нелегальні мігранти, які не мають реєстрації при консульствах і відповідно і не мають права голосувати.

Але навіть серед тих, хто офіційно перебуває за кордоном, явка була невисокою. Наприклад, в Москві з 32 тисяч на вибори прийшли тільки 797 осіб.

Іван Левченко пояснює це нестачею закордонних виборчих дільниць. За його словами, не кожен зможе проїхати сотні кілометрів, щоб поставити хрестика напроти тої чи іншої партії. А якщо і приїдуть, то «можна тільки уявити, які там будуть черги».

Матеріали до теми:

• На Луганщині не змогли проголосувати люди • Приємні і неприємні сюрпризи дострокових парламентських виборів (Прямий ефір Радіо Свобода) • Дані ЦВК: «Регіони» ведуть перед, БЮТ і НУ-НС разом мають незначну більшість, соціалісти не проходять • У Дніпропетровську майже дві доби не могли з’ясувати результати виборів • Партія регіонів взяла Крим. Але не зовсім • У Луганську затримали протоколи окружних виборчкомів для фальсифікацій? • Ціна коаліції – відсоток або ж кілька депутатських місць • ХТО З КИМ І ПРОТИ КОГО? В очікуванні майбутньої коаліції... • Дніпропетровщина: порушення не вплинуть на результати голосування • Вибори на Рівненщині: загублені будинки, втрачені бюлетені, надміру старанні міліціонери, але загалом добре • Активність кримчан на виборих була дуже низькою
XS
SM
MD
LG