Доступність посилання

ТОП новини

ГАЗОВІ ЛЯЛЬКАРІ: Чому Газпром саме зараз “згадав” про газовий борг України?


Надія Шерстюк, Віола Бурда Україна винна Росії за газ 1 млрд. 300 млн. доларів боргу, заявив у вівторок представник російського Газпрому. І додав: зважаючи на наближення осінньо-зимового періоду і систематичне невиконання Україною умов контракту, Росія змушена буде прикрутити газовий кран для українських споживачів, якщо протягом жовтня борг не буде погашений. Натомість український віце-прем’єр Микола Азаров заявляє, що Україна "ані цента не винна Росії за газ". Чому Газпром саме після оголошення попередніх результатів парламентських виборів в Україні заговорив про борги та прикручення газового вентиля?

ГЛАС НАРОДУ:
З чим пов''язані нинішні заяви Росії про українські газові борги?
Олександр Васильович, інженер:
- Як тільки в Україні не та влада, то Росія одразу заявляє про борг і ціну. Як тільки не Янукович, то одразу... Чому раніше не можна було сказати про це? До останнього дня сиділи чекали результатів.
Ольга Назаренко, журналіст:
- Це пов''язано з російською ненавистю до України. Роками грабували Україну, а тепер роблять вигляд, що піклуються про нас.
Михайло Степанович, пенсіонер:
- Борги завжди треба віддавати. Коли ми позичаємо гроші, ми б хотіли, щоб нам віддавали. А якщо щось трапиться з людиною, якій ти позичив...Напередодні кожен захоче забрати свої гроші.
Людмила, швачка:
- Це пов''язано з виборами. Янукович може не бути прем''єром, може Юля стати.
Асланбек, водій:
- З того чи іншого боку відволікають народ від буденних проблем. Все продумано - росіян та українців тримати ворогами.
Тетяна, реставратор:
- У Біблії написано, що перед другим пришестям така колотнеча у свідомості людей. Це все пов''язано між собою - економічно, політично.


ГАЗ ЯК ВАЖІЛЬ ВПЛИВУ, ЯК ПОМСТА, ЯК ЗАСІБ ВИХОВАННЯ ВИБОРЦІВ

Олександр Тодійчук
Росія, піднявши питання газу знову саме зараз, намагається вплинути на формування коаліції у новому парламенті — це одне з пояснень заяви Газпрому. Інші припущення щодо причин заяв Росії озвучив колишній голова державного підприємства ВАТ Укртранснафта Олександр Тодійчук: “Це просто таке бажання “допомогти” Україні сформувати новий уряд зі збереженням своїх, російських, інтересів. А з іншого боку, це може бути певна помста, може, були якісь гарантії з боку чинного уряду”.

Україна та формування коаліції в новому парламенті не пов’язані із заявами Газпрому. Це гарна можливість напередодні парламентських виборів в Росії “виховати” російських виборців, передає коментарі російських оглядачів кореспондент Радіо Свобода у Москві Віталій Портніков: “Перед парламентськими і президентськими виборами в Росії досить важливо продемонструвати російському виборцю, яка катастрофа очікує країни, які обирають “націоналістичні” уряди і голосують за політиків-популістів. Росія зараз має організувати Україні якщо не економічну катастрофу, то, принаймні, кризові явища, спровокувати новий скандал. І з цього погляду пропрезидентським силам у Росії буде набагато легше вести свою передвиборну кампанію”.

ЗА ГАЗОМ - ДО МОСКВИ

Заспокоювати російський Газпром найближчим часом поїде Прем’єр-міністр Віктор Янукович. Перший же удар взяв на себе міністр палива та енергетики Юрій Бойко: “Найближчим часом ми порадимось з Президентом, і, скоріш за все, я поїду працювати над цим питанням. Питання дуже складне. Будемо працювати з тим, щоб зберегти ціни і зберегти динаміку стосунків у вирішенні цього складного питання”. “Газпром – не богодільня, а велика компанія, яка не може ставити під загрозу свої інвестиційні плани, в залежність від боргової ситуації і постачань", — заявив перший віце-прем''єр Дмитро Медведєв українському міністру палива та енергетики Юрію Бойку під час зустрічі у Москві. Юрій Бойко пообіцяв забезпечити українські домовленості з Газпромом.

ЩО ПИШЕ ЗАХІДНА ПРЕСА?

Важкий удар по Києву енергетичною зброєю - Газпромом - наніс Володимир Путін по Україні, як тільки стала очевидною перемога помаранчевих сил на парламентських виборах, пише впливова італійська газета "Ля Републіка". Таким чином, припускає італійське видання, Путін сподівається поставити на коліна Україну і налаштувати український народ проти помаранчевих, зазначає кореспондентка Радіо Свобода в Римі Наталка Кудрик. Англійська "Файненшл Таймс" на першій шпальті розмістила заголовок “Газпром погрожує відключити Україні газ”. Оглядачі пов’язують заяви Газпрому із високою ймовірністю створення помаранчевої коаліції і приходу до влади Юлії Тимошенко, передає лондонський кореспондент Радіо Свобода Олекса Семенченко. В інтерв’ю газеті “Гардіан” минулого місяця Віктор Янукович сказав, що Україна нагромадила в резервуарах 26 млрд. кубометрів газу завдяки прозорим, стабільним та передбачуваним стосункам з Росією. Але український Прем’єр нічого не сказав про неоплачувані рахунки.

Комерційним, а не політичним конфліктом називає ситуацію довкола українського газового боргу перед Росією речник Комісара ЄС з енергетики Ферран Тарраделлас-Еспуні. У середині жовтня Єврокомісія має провести засідання координаційної групи з питань газу, куди запросить представників України та Росії, передає кореспондентка Радіо Свобода в Брюсселі Наталя Вікуліна.

Єврокомісія розглядає проблему як комерційний конфлікт між двома сторонами і не має жодних коментарів щодо того, що заява Газпрому про зменшення через борги поставок газу до України прозвучала одразу після того, як дві українські політичні сили оголосили про можливість створення помаранчевої коаліції.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

Матеріали до теми:

• Газ зі смаком коаліції? (Газові претензії «Ґазпрому» та колір майбутньої української коаліції) • Єврокомісія закликає Росію і Україну якнайшвидше розв’язати чергову газову проблему • Ґазпром знову шантажує Україну (Огляд міжнародної преси) • Ґазпром: Україна і Росія домовилися про погашення боргу української сторони за газ до початку наступного місяця • Журналісти про найсвіжіші газові перипетії (ПРЯМИЙ ЕФІР) • Енерговоля! Що обирають українці - дешевий газ чи політичну незалежність? • ДОВІДКА: Програми партій – ціна на енергоносії
XS
SM
MD
LG