Доступність посилання

ТОП новини

ДОВІДКА: Програми партій – ціна на енергоносії


Попри широке використання теми ціни на газ у політичних баталіях протягом 2006-2007 років, жодна з парламентських (5 скликання) сил не включила до своєї програми конкретних обіцянок, пов’язаних з ціною на газ. Натомість, майже всі, хоча й у різних виразах та з різним ступенем деталізації, говорять про використання альтернативних джерел. БЮТ та НУНС підкреслюють також необхідність диверсифікації імпорту енергоносіїв. За прем’єрства нашоукраїнця Ю. Єханурова закупівельна ціна на газ, що постачається з Росії, виросла з 50 до 95 дол. США за 1000 кубометрів. За прем’єрства лідера Партії Регіонів В. Януковича ця ціна зросла до 130 дол.



(official logo)
Партія Регіонів: «нагальною потребою є широке впровадження наукоємних та енергозберігаючих технологій, використання альтернативних джерел енергії».

(official logo)
БЮТ у своїй програмі окремо виділяє транзитні переваги України. «Перетворимо Україну на міжнародний транзитний коридор, побудуємо нові нафто- і газопроводи, інтегруємося у європейську енергетичну систему». Останнє положення повторюється й у розділі «Енергоефективний прорив». Водночас БЮТ обіцяє реалізувати програму енергозбереження та енергетичної незалежності, створити власний замкнений ядерно-паливний цикл.

Про розробку власних джерел у програмі сказано: «забезпечимо розвідку та організацію видобутку вуглеводнів на шельфах Чорного та Азовського морів».

Програма НУНС у тому, що стосується енергоносіїв, містить близькі до програми БЮТ положення, але є лаконічнішою: «Зменшимо енергетичну залежність країни через нові технології, диверсифікацію імпорту енергоносіїв, використання альтернативних джерел енергії».

(official logo)
Один з пунктів передвиборчої програми СПУ звучить так: «Надійність енергетичної безпеки і підвищення економічної вигоди від використання атомної енергетики. Прозорість схем поставки газу, формування його ціни. Стимулювання виробництва біопалива».

КПУ згадує лише про вугільну промисловість як енергетичну базу економіки й обіцяє «на базі прогресивних технологій» забезпечити «випереджаючі темпи розвитку вугільної промисловості –енергетичної бази економіки».

XS
SM
MD
LG