Доступність посилання

ТОП новини

ДОВІДКА: Програми партій – Недоторканність




У програмах Партії Регіонів, СПУ, КПУ пунктів, пов’язаних зі скасуванням депутатської недоторканності, немає. Проте, коли НУНС зробила це скасування стрижнем своєї передвиборчої агітації, депутати більшості зібрались на сесію вже розпущеного парламенту й попередньо ухвалили та направили до Конституційного Суду законопроект щодо скасування недоторканності для високопосадовців.

НУНС веде передвиборчу кампанію під гаслом: «Закон один для всіх» і збирає підписи громадян під відповідною вимогою. У програмі НУНС сказано: «Скасуємо депутатську недоторканність: закон – один для всіх. Ліквідуємо депутатські привілеї: безкоштовні квартири, відпочинок та лікування в елітних закладах, авіаперельоти».
(official logo)
БЮТ включає питання скасування пільг та недоторканності всіх посадовців до списку тих, які мають бути винесені на всенародний референдум: «Народ на референдумі ліквідує пільги та недоторканність усіх посадовців»

Цьому питанню приділяють чималу увагу позапарламентські політичні сили, згадуючи про скасування не лише недоторканності, а й привілеїв, а також про можливість відкликання депутатів.
Блок Людмили Супрун виступає за «надання виборцям права на відкликання народних депутатів».
Блок Наталі Вітренко теж за можливість відкликання депутатів і встановлення їхньої зарплати на рівні середньої по промисловості; також у їхній програмі – ліквідація недоторканності депутатів, президентів і суддів.
З програми Блоку Литвина: «впровадження механізму звітування народних депутатів та їх відкликання; скасування депутатської недоторканності та ліквідація всіх депутатських привілеїв».
Вільні демократи протягом перших 100 днів роботи ВР, серед іншого, обіцяють винести на розгляд парламенту закон про рівність всіх перед судом та законом, а також пакет законів про позбавлення усіх відповідальних представників держави імунітетів та привілеїв, які безпосередньо не пов’язані з виконанням їхніх посадових обов’язків.
Ставлення ВО «Свобода» до цього питання викладено, зокрема, в брошурі Ю. Іллєнка «На ті ж самі граблі»: «...питань нема, недоторканність має бути знята негайно, але невже це вузлове питання? Що їм заважало зробити це в попередніх скликаннях ВР? А лідер ВО Свобода О. Тягнибок склав з себе недоторканність ще в 3 скликанні ВР разом із покійною Славою Стецько».
XS
SM
MD
LG