Доступність посилання

ТОП новини

ДОВІДКА: Програми партій – Крим


Хоча жодна парламентська сила 5 скликання не виокремлює кримські проблеми у своїй програмі, усі вони активно висловлюють позицію з цього питання під час зустрічей з виборцями, зокрема й у Криму.



(official logo)
Партія регіонів традиційно вважає Крим своєю електоральною базою. З Криму походить перший заступник голови фракції ПР у ВР 5 скликання В. Кисельов. Попри це, іміджу ПР у Криму можуть зашкодити деякі скандали, пов’язані з землевідведенням (див, напр., http://www.dt.ua/2000/2245/60209/)
Приклади електоральної активності в Криму інших політичних сил:

Один із лідерів НУНС і водночас міністр закордонних справ А. Яценюк під час перебування в Севастополі 10 вересня ц.р. відніс до заслуг МЗС те, що вдалося деполітизувати питання базування Чорноморського флоту РФ. «Якщо у договорі зазначений 2017 рік, ніхто сьогодні не повинен ставити питання про дострокове виведення флоту. Так само, як на порядок денний не ставиться питання продовження цього терміну», – зазначив А. Яценюк. Варто нагадати, що у виборчому списку НУНС – лідери Меджлісу кримськотатарського народу М. Джемілєв та Р. Чубаров.
(official logo)
Утім, конкуренцію НУНС у середовищі кримських татар може скласти БЮТ. Один із опозиційних до Меджлісу кримськотатарських політиків Надір Бекіров надрукував статтю http://www.aq-media.info/node/1464 «Яким не бути меджлісу?» У ній автор закликав голосувати за БЮТ, звинувативши лідерів Меджлісу у висуванні себе до списку НУНС в обхід процедури затвердження на Курултаї та в прихильності до створення «широкої коаліції» з ПР.

Нещодавно кримський депутат-бютівець С. Веліжанський повідомив, що БЮТ уже розробив законопроект «про відновлення прав депортованих громадян» і що цей законопроект буде винесено на розгляд парламенту, як тільки ВР розпочне роботу. (http://maidan.org.ua/static/newskrym/1189756252.html)

Крим у програмах та діяльності деяких непарламентських сил:
Блок Наталії Вітренко агітує за створення нового міждержавного союзу «Україна-Білорусь-Росія» і вважає «надійним гарантом суверенітетів наших країн» систему колективної безпеки, важливим елементом якої має бути базування Чорноморського флоту РФ в Криму. Крім того, блок збирається запропонувати спеціальні програми для подолання «розвитку відпочинку та туризму в Криму» (саме так і сказано в програмі).
Натомість програма ВО «Свобода» містить пункт: «Вивести російські війська з Криму», а розширений варіант програми передбачає скасування кримської автономії та особливого статусу м. Севастополя.
На відміну від цього лідер Блоку Литвина виступає за врегулювання статусу Севастополя окремим законом, щоб надати місту більше самостійності. http://maidan.org.ua/static/newskrym/1189984454.html
XS
SM
MD
LG