Доступність посилання

ТОП новини

ДОВІДКА: Програми партій – судочинство




(official logo)
Партія Регіонів у своїй програмі одним реченням згадує про невідкладність судової реформи, «яка затвердить незалежне правосуддя та пряму виборність суддів громадянами». Представники Партії регіонів є Головою та заступником Голови Комітету Верховної Ради з питань правосуддя (С. Ківалов та Д. Притика); Головою та заступником Голови Комітету Верховної Ради з правової політики (Г. Ілляшов та І. Зварич).
(official logo)
Один з 12 пунктів програми БЮТ називається «Судово-правовий прорив». Його тези:

«Виведемо суд з-під політичних, адміністративних, корупційних впливів.

Люди обиратимуть і відкликатимуть суддів. Голів судів змінюватимуть за принципом ротації.

Створимо незалежні від будь-якої гілки влади дисциплінарні комісії, які звільнятимуть суддів, визнаних винуватими у винесені за відомо неправосудних рішень.

Скасуємо судовий збір для громадян та зробимо безкоштовними надання адвокатських послуг для малозабезпечених людей».
НУНС, говорячи у преамбулі програми про стратегічну мету, на перше місце ставить створення підзвітної громадянам правової держави. Одним з провідних гасел кампанії блоку є: «Скасуємо депутатську недоторканність: закон – один для всіх». Також блок обіцяє очистити правосуддя: «Введемо інститут виборних мирових суддів. Створимо незалежну Судову палату для переатестації всіх суддів і перевірки відповідності їхніх доходів майновому стану».
(official logo)
Програма СПУ містить такі пункти: «Зміцнення правопорядку і безпеки громадян», а також «Здійснення судової реформи».
КПУ, хоча і згадує в преамбулі про те, що народ втомився «від тотальної корупції й кримінальних розборок», тему судочинства та боротьби зі злочинністю у своїй програмі не розвиває.
XS
SM
MD
LG