Доступність посилання

ТОП новини

Програми партій – Федералізація




(official logo)
Партія Регіонів, не згадуючи прямо слова «федералізація», наполягає: «Місцеве самоврядування повинне стати реальним фундаментом народовладдя. Шлях до цього – максимальна передача владних та фінансових повноважень місцевим органам влади для втілення регіональних і локальних стратегій розвитку». Утім, представники ПР часто говорять саме про федеральний устрій. Так, В. Тихонов у «Дзеркалі тижня» (№ 31, 24–31 серпня 2007 р.) каже: «Федералізм – це наше достеменне майбутнє, і він посприяє розквіту культури, самобутності кожного з народів і регіонів».
(official logo)
БЮТ категорично відкидає ідею федерального устрою. У згаданій вище публікації «Дзеркала тижня» один із лідерів блоку Й. Вінський зазначає, що «федералізація призведе до появи 25–27 «президентів», які розірвуть країну на шматки». Що ж до місцевого самоврядування, то в програмі «Український прорив» сказано: «Народ на референдумі наділить місцеве самоврядування виконавчою владою та фінансовою самостійністю».
НУНС обіцяє: «Забезпечимо фінансову самодостатність територіальних громад», «законодавчо закріпимо підзвітність органів державної влади та місцевого самоврядування». Після Помаранчевої революції в уряді працював віце-прем’єр з питань адміністративно-територіальної реформи, але невдовзі цю посаду скасували. Напрацювання Р. Безсмертного та його колег у цьому напрямку були оцінені парламентарями як «половинчасті».
(official logo)
СПУ, згідно з передвиборною програмою, «забезпечуватиме політичну реформу і передачу влади в регіонах місцевому самоврядуванню». Одним із провідних гасел виборчої кампанії соціалістів є передача більших повноважень місцевим органам влади. При цьому СПУ вважає за доцільне ліквідувати органи виконавчої влади на районному рівні і передати владу на місцях радам, які й формуватимуть виконавчі органи. Обладміністрації в соціалістичному варіанті залишаються, однак їх повноваження належить урізати.
У програмі КПУ сказано: «Ми залишаємось послідовними прихильниками влади трудящих, а в сучасних умовах – реалізації політичної реформи, переходу до парламентсько-президентської форми правління, підвищення ролі і розширення повноважень органів місцевого самоврядування у сфері бюджетної політики і соціально-економічного розвитку регіонів».
XS
SM
MD
LG