Доступність посилання

ТОП новини

ДОВІДКА: Програми партій – Членство в НАТО, стосунки з ЄС, Америкою та Росією




(official logo)
Партія Регіонів виступає «за політику відкритості та добросусідства, за збереження позаблокового статусу України», стверджує, що «питання про вступ України до НАТО може вирішуватись тільки на основі результатів всенародного референдуму». ПР обіцяє забезпечити «збалансовану зовнішню політику, де Східний (Росія та країни Сходу) і Західний (країни ЄС та США) напрями однаково значущі». Однак, якщо про ЄЕП у програмі ПР сказано, що участі в ньому партія надає «важливого значення», то стосовно членства в ЄС та СОТ ПР зазначає: воно – «не самоціль, а засіб підвищення добробуту наших громадян, розширення можливостей вітчизняної економіки, науки і освіти».
(official logo)
БЮТ обіцяє забезпечити завершення вступу України до СОТ, а в розділі «Гармонійна зовнішня політика» узагальнено зазначає: «Визначимо чіткі рамки національні пріоритети України та захистимо їх на всіх рівнях. Зовнішня політика буде здійснюватися в ім’я своєї нації, на основі мирних, рівноправних, взаємовигідних, економічних стосунків з усіма державами, з якими Україна має спільні інтереси».
НУНС також обіцяє завершити вступ України до СОТ, «що принесе додаткові 25 млрд. грн. до державного бюджету протягом 5 років», а також «створити зону вільної торгівлі і спростити візовий режим із Європейським Союзом». Обіцянка «Нашої України» перед виборами-2006 залишилась невиконаною. Тоді блок заявляв: «у 2006 році ми завершимо вступ України до СОТ, гарантуючи інтереси держави та вітчизняного виробника. Статус асоційованого члена ЄС Україна отримає у максимально стислі терміни». Хоча почесний голова «Нашої України», президент В. Ющенко неодноразово чітко артикулював позицію щодо необхідності вступу до НАТО, прямим текстом у програмі НУНС цього не сказано.


(official logo)
СПУ обіцяє забезпечувати «нормалізацію стосунків з Російською Федерацією та Європейським Союзом. Позаблоковий статус України».
Один з розділів передвиборчої програми КПУ називається «Сусід ближчий від заокеанського родича». У ньому, зокрема. сказано: «Не допустимо втягування України до агресивного блоку НАТО. Зміцнимо дружні зв’язки з Російською Федерацією, Республікою Білорусь та іншими країнами СНД, наповнимо реальним змістом Угоди про Єдиний Економічний Простір».




З непарламентських політичних сил можна виділити позиції Блоку Наталії Вітренко (створення міждержавного союзу «Україна-Білорусь-Росія»), вимогу Християнського Блоку та Блоку Людмили Супрун щодо позаблокового статусу України, позицію ВО «Свобода» (водночас із прихильністю до вступу в ЄС і НАТО) щодо створення нової геополітичної вісі «Північ-Південь» та Балто-Чорноморського Союзу, ядром якого буде Україна.
XS
SM
MD
LG