Доступність посилання

ТОП новини

ДОВІДКА: Програми партій – соціальна політика




ПР, БЮТ та НУНС обіцяють збільшити допомогу при народженні дитини: на першу дитину – 11700 грн. (Партія регіонів) або 20 000 (БЮТ та НУНС), на другу – 15 000 (НУНС) або 25 000 (ПР та БЮТ), на третю та кожну наступну – 25 000 (НУНС) або 50 000 (ПР та БЮТ).

(official logo)
Партія регіонів обіцяє кожному пенсіонеру «пенсію, що відповідає стажу, кваліфікації та умовам праці», а пенсіонерам, що працюють, збирається виплачувати і пенсії, і зарплати. З 2009 р. ПР планує запровадити «іменні пенсійні накопичувальні рахунки, на які буде переводитися частина пенсійних внесків», щоб кожний працівник мав змогу контролювати стан свого іменного рахунку. Про ресурси, за допомогою яких можна здійснити соціальні обіцянки ПР, в інтерв’ю виданню «Главред» Р. Богатирьова сказала так: «Головний ресурс – це український народ. Ми стверджуємо, що володіємо найбільш перспективними можливостями в СНД. Для цього потрібно створити українського національного інвестора». За прем’єрства лідера партії Віктора Януковича у законі «Про державний бюджет на 2007 рік» було зупинено низку пільг, компенсацій та соціальних гарантій. Пізніше ці положення закону скасував Конституційний суд. Міністр праці та соціальної політики М. Папієв балотується до ВР за списком Партії регіонів.

(official logo)
БЮТ обіцяє довгострокові кредити на житло під 2–4% річних на 10–30 років, а також допомогу родинам, де є інваліди, не менше 2000 гривень на місяць. Також БЮТ виступає за «нову державну пенсійну систему – пенсія відкладатиметься на особистий рахунок людини протягом усього життя, невикористані пенсійні гроші будуть успадковуватись». Розмір пенсії, за програмою БЮТ, відповідатиме середній заробітній платні людини, яку вона отримувала до виходу на пенсію. За прем’єрства Ю. Тимошенко була встановлена нижня межа допомоги у зв’язку з доглядом за дитиною до 3 років у розмірі 90 грн., і з того часу не змінювалась. Прожитковий мінімум збільшився за цей час на 15 відсотків.

НУНС обіцяє: «Для багатодітної сім’ї розмір щомісячної допомоги на дитину віком до 6 років зросте у півтора рази – до 235 грн., від 6 до 18 років – вдвічі, до 298 грн.» За рахунок вищого трудового коефіцієнту блок збирається збільшити пенсії в середньому на 35%. Мінімальна зарплата, за програмою НУНС, у 2008 році зросте до 600 грн., а середня – до 2 100 грн. Одна з найсвіжіших соціальних ініціатив належить Президентові України, почесному голові партії «Наша Україна» Вікторові Ющенку (мінімальна зарплата з наступного року не менше 500 грн., запровадження у 2008 єдиної тарифної сітки оплати праці). Іще одна обіцянка – зробити соціальне житло доступнішим шляхом безперешкодного виділення земельних ділянок для його масового будівництва.

(official logo)
У програмі СПУ з соціальною політикою пов’язані декілька пунктів, зокрема: «Збереження гарантій соціального захисту і допомоги людям. Зростання добробуту вчителів, учених, студентів, працівників медицини та культури»; «Захист інтересів ветеранів, чорнобильців, інвалідів, учасників воєн, дітей війни»; «Повернення громадянам заощаджень». Крім державних пільг і дотацій, СПУ обіцяє дати можливість громадянам заробляти й самим: «Зростання добробуту кожної сім''ї за рахунок створення умов (правових, організаційних, технологічних, кредитно-фінансових) для реалізації потенціалу кожної родини».

Зростання добробуту кожної сім''ї за рахунок створення умов (правових, організаційних, технологічних, кредитно-фінансових) для реалізації потенціалу кожної родини.

У програмі КПУ сказано: «Ми створимо державну систему пільг і соціальної допомоги, яка гарантуватиме пристойні умови життя малозабезпечених верств населення, ветеранів, інвалідів, одиноких, багатодітних і молодих сімей, сиріт і вдів.

Сформуємо дієву державну програму ліквідації безробіття і створення нових робочих місць. До 2010 року подвоїмо реальні доходи працюючих. Збільшимо фонд оплати праці – основу підвищення розміру соціальних виплат непрацюючим. Мінімальна пенсія, соціальна допомога становитиме сімдесят відсотків середньої зарплати.

Незалежно від форм власності мінімальні ставки оплати праці будуть не нижчі реального прожиткового мінімуму».
XS
SM
MD
LG