Доступність посилання

ТОП новини

ДОВІДКА: Програми партій – свобода слова




Крім майбутнього часу (тобто обіцянок зробити щось) деякі політичні сили, говорячи про стан свободи слова у своїх передвиборчих програмах, використовують час минулий і теперішній (тобто, посилаються на те, що вони роблять або вже зробили).

(official logo)
Зокрема, Партія Регіонів у теперішньому часі заявляє: «Ми захищаємо свободу слова і поширення інформації, завдяки чому є можливість самовираження та відстоювання думок, а в суспільстві існують механізми прозорості й суспільного контролю». Однак ворогом преси № 2 за рейтингом ІМІ та Незалежної медіа-профспілки було визнано регіонала Калашникова за побиття журналістів СТБ. У новий виборчий список ПР його не включили, але з партії не виключили. Член фракції Партії Регіонів у ВР 5 скликання Олена Бондаренко була заступником голови Комітету з питань свободи слова та інформації.

(official logo)
БЮТ обіцяє створити для журналістів «умови незалежності від влади та політизованого капіталу». Крім того, БЮТ – єдина серед парламентських сил 5 скликання, яка обіцяє створити «якісне суспільне телебачення та радіомовлення». (Серед непарламентських партій таку саму ініціативу висуває ВО «Свобода»). Інші витяги з програми БЮТ: «Відкриємо громадянам вільний доступ інформації»; «Забезпечимо можливість використання Інтернету кожною людиною». Представник БЮТ Андрій Шевченко у ВР 5 скликання очолював Комітет з питань свободи слова та інформації.

НУНС у преамбулі до програми заносить у свій актив «реальну свободу слова» як те, що ця політична сила вже забезпечила. Як і БЮТ, НУНС згадує про поширення Інтернету, але тільки в контексті села: «До 2010 року кожна сільська школа буде підключена до мережі Інтернет».

КПУ в преамбулі негативно характеризує нинішній стан телевізійного простору, зазначаючи, що «народ України» стомився «від щоденного телевізійного зомбування». Інформаційного простору в програмі КПУ стосується лише така обіцянка: «Припинимо пропаганду культу наживи, жорстокості, насильства, пияцтва і розбещеності».

(official logo)
Передвиборча програма СПУ згадок про свободу слова та інформаційний простір не містить.
XS
SM
MD
LG