Доступність посилання

ТОП новини

Центр Дніпропетровська до «Євро-2012» збираються зробити пішохідним


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 5 жовтня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) -До «Євро-2012» центр Дніпропетровська має стати пішохідним. Міська влада виношує плани вже наступного року заборонити рух маршруток і авто на ділянках центрального проспекту. Наскільки реальна ця ідея, з’ясовувала Юлія Рацибарська.

Європейський бульвар
(RadioSvoboda.Ua)
Дніпропетровськ потерпає від тисняви не менше, ніж столиця. Водії кажуть, перед якимось перехрестям у години «пік» можна простояти до 30-ти хвилин, ще п’ять років тому, коли автівок у місті було в кілька разів менше, дістатися до місця призначення вдавалося удвічі-утричі швидше.

Відтак Державтоінспекція категорично проти того, щоб прибрати весь автотранспорт з центрального проспекту і перетворити його на пішохідний бульвар. Цього не витримають паралельні вулиці, впевнений заступник міського управління ДАІ Микола Шмаль.

Набережна
(RadioSvoboda.Ua)
«Ті розмови, що тривають щодо перекриття проспекту Карла Маркса — залишити тільки трамваї та тролейбуси — це, звичайно, гарна справа для пішоходів. Але куди ми пустимо решту транспорту? У нас сьогодні паралельні вулиці не дозволяють цього робити. Або ж ми діємо радикально і збільшуємо пропускну спроможність цих доріг, або ж проспект Карла Маркса як був, так і залишиться».

Між тим в Управлінні транспорту міськради наполягають: центр міста треба якось розвантажувати, адже через величезну тисняву на дорогах у центрі стало зручніше їздити досі не престижними трамваями. Цього року, оголосивши новий тендер на маршрутні перевезення управління має поставити перед автовласниками вимогу — центральним проспектом пасажирів не возити. Начальник управління транспорту Григорій Кулабухов не вважає, що з такою новацією транспортні проблеми в місті ще більш загостряться:

«Тиснява виникає і зараз, бо пропускна спроможність вулиць не забезпечує ту кількість транспорту, яка ними проходить. Тому додаткової тисняви через введення новацій не буде».

Між тим обласна влада наразі пропонує менш радикальні проекти — організувати кілька невеликих пішохідних бульварів у різних місцях, які б не соромно було показати європейцям. В. о. голови облдержадміністрації Віктор Бондар вважає, що саме такий варіант допоможе змінити обличчя міста на краще:

«Кілька бульварів зможуть поміняти обличчя міста і зробити його не тільки промислово-науковим, але й таким привабливим для туристів, які будуть їхати і з України, і з усього світу».

За зразком столичного Хрещатика центральний проспект Карла Маркса у Дніпропетровську вже якось намагалися перетворювати на пішохідну зону хоча б на вихідні, однак ця ідея прожила усього кілька тижнів.
XS
SM
MD
LG