Доступність посилання

ТОП новини

Президент України Віктор Ющенко відвідав Францію з робочим візитом


Кирило Булкін Київ, 5 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президент України Віктор Ющенко сьогодні здійснив одноденний робочий візит до Франції. На порядку денному його переговорів з французьким президентом Ніколя Саркозі було поглиблення двосторонніх відносин та пожвавлення співробітництва в торговельно-економічній та гуманітарній сферах. Візит відбувався на тлі нещодавніх гострих заяв Саркозі на адресу Росії.

Президент Франції Ніколя Саркозі та Президент України Віктор Ющенко під час робочої зустрічі
(official site)
Серед основних питань, які розглянули президенти України та Франції – залучення інвестицій у сфері транспорту, співпраця в будівництві портових терміналів та автомагістралей, а також в енергетичній галузі.

Віктор Ющенко передав Ніколя Саркозі розсекречену інформацію про місця поховань військовополонених та інтернованих французів, які померли в Україні у 1944-1954 роках.

Несподіванкою для українського президента стала зустріч у Єлисейському палаці з екс-президентом США Біллом Клінтоном, який також перебуває з візитом у Франції.

На думку політичного експерта Олександра Палія, нинішній візит президента Ющенка до Парижа є символічним: у той час, як на саміті лідерів країн СНД Україну представляє міністр закордонних справ Арсеній Яценюк, ця зустріч демонструє: європейський напрямок є для України більш пріоритетним, ніж східний.

«Найімовірніше, після цих виборів відносини України з ЄС можуть отримати новий імпульс. Франція – країна, яка тривалий час скептично ставилась до майбутнього членства України в ЄС, а зараз може переглянути свою позицію. Отака зміна настроїв французького керівництва дуже важлива для України. Якщо Президенту вдасться добитися зрозумілого сигналу від французького керівництва, це буде певним дипломатичним успіхом країни».

Це була перша президентська зустріч Ющенка та Саркозі. Увагу багатьох аналітиків привернуло те, що вона відбулася напередодні візиту французького лідера до Москви. На хід майбутніх його переговорів з Владіміром Путіним мають накласти відбиток останні заяви Саркозі, в яких він продемонстрував відхід від прихильної до Росії політики свого попередника Жака Ширака. Зокрема, Саркозі звинуватив Росію в «ускладненні» світових проблем і зауважив, що Росія повинна зрозуміти: великі країни мають не лише права, але й обов’язки. Інше нещодавнє висловлювання французького президента стосувалося енергетичної політики Росії, яку він назвав брутальною, звинувативши Москву у використанні енергетики для політичного тиску.

Експерти вважають невипадковим, що ці заяви пролунали незадовго перед візитом Саркозі до Москви, який має відбутися на наступному тижні. Аналітик Радіо Свобода Ахто Лоб’якас каже:

«Сказати, що Саркозі вступає в битву проти Росії, було б, напевне, занадто. Однак можна стверджувати, що він, образно кажучи, останніми місяцями наступав на улюблені російські мозолі і що це не може бути лише збігом обставин».

12-13 жовтня Москву відвідають також Держсекретар США Кондоліза Райс та міністр оборони Гейтс. Вони обговорюватимуть одне з найболючіших питань у стосунках Заходу та Росії останнім часом – розміщення радарів НАТО у Польщі та Чехії. До речі, з саме з керівниками Польщі та Чехії планує зустрітися перед своїм візитом до Москви Ніколя Саркозі.
XS
SM
MD
LG