Доступність посилання

ТОП новини

Українська коаліція, російський президент (Огляд російської преси)


Петро Кагуй Прага, 8 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – «Будемо ділити мандати чи Україну», «Ющенко посварився зі своїм блоком» – такі заголовки сьогоднішніх публікацій у московській пресі. Попри великий інтерес до України, в центрі уваги російських мас-медіа на першому місці залишаються парламентські вибори у самій Росії та подальші кроки Владіміра Путіна, адже його другий термін президентства добігає кінця.

Чи втратить Президент Ющенко свою помаранчеву політичну опору?

«Головним підсумком дострокових парламентських виборів в Україні може стати втрата Віктором Ющенком політичної опори у вигляді пропрезидентського блоку «Наша Україна – Народна самооборона», — пише «Нєзавісімая ґазєта», зазначаючи, що згаданий блок та його лідер не зійшлися в поглядах щодо формування коаліції.

При цьому автор статті переповідає слова Ющенка, що без політичних домовленостей між «Нашою Україною – Народною самообороною», БЮТ і Партією регіонів нормальна робота парламенту неможлива, бо Партія регіонів матиме можливість блокувати важливі питання, котрі потребують конституційної більшості у 300 голосів.

«Нєзавісімая ґазєта» згадує і пропозицію Віктора Ющенка надати політичним противникам посади в уряді і парламенті. Автор статті, посилаючись на оцінки українських експертів, зазначає, що, можливо, в такий спосіб Ющенко натякнув на створення коаліції помаранчевих із Партією регіонів заради тиску на БЮТ – щоб блок Юлії Тимошенко на правах переможця не претендував на найбільш ласі кадрові шматки.

А вже інша московська газета «Ізвєстія» зазначає, що Партія регіонів пригрозила спровокувати розпуск нової Верховної Ради, її депутати можуть відмовитися від складання присяги, якщо «регіоналів» не запросять до владної коаліції. У такому разі на Україну чекають ще одні вибори.

«Ізвєстія» зазначають, що у вівторок до Москви прибуде лідер Партії регіонів, Прем’єр-міністр Віктор Янукович.Окрім питання про заборгованість української сторони за російський газ, очевидно, йтиметься і про політичну ситуацію в Україні.

Хто найближчі друзі Путіна?

Російські газети цього понеділка найбільшу увагу приділяють політичній ситуації в самій Росії.

«Нєзавісімая ґазєта» цитує слова Владіміра Путіна, який на вчорашнє відзначення у Кремлі свого 55-го дня народження запросив своїх «найближчих друзів». Ними виявилися члени Ради Безпеки Росії, керівництво Міністерства оборони. І серед запрошених були не лише найвищі начальники російської армії, а й також керівники родів і видів збройних сил, військових округів і флотів. Усі бажали здоров’я Путіну і клялися у відданості Президенту.

«Заручитися вдячністю силовиків Путіну необхідно. Можливо, він відходить ненадовго. Запрошені це розуміють»,— розмірковує «Нєзавісімая ґазєта».

В іншій статті цієї ж газети йдеться, що після того, як Путін очолив виборчий список партії «Єдина Росія», нинішні парламентські вибори у Росії стають більш схожими на референдум – виборці голосуватимуть «за» чи «проти» продовження політики нинішнього президента. І, фактично, проголосувавши за «Єдину Росію», вкотре проголосують за довіру Путіну. Таких виборців, за деякими прогнозами, може бути понад 75%.

Як наголошує «Нєзавісімая ґазєта», залишається без відповіді питання, якою саме буде конфігурація влади у Росії у найближчому майбутньому та яке місце займатиме у ній Владімір Путін.
XS
SM
MD
LG