Доступність посилання

ТОП новини

І ЗНОВУ ОСІНЬ...ЗНОВУ ГАЗ... Від чого залежить ціна кремлівського блакитного палива для України?


Надія Шерстюк, Віола Бурда Віктор Янукович, як і обіцяв, поїхав до Москви, щоб уладнати конфлікт довкола газового боргу. До цього про схему погашення боргу з керівництвом Газпрому домовлявся міністр палива та енергетики України Юрій Бойко. Втім, попереду в українського уряду вирішення ще одного комерційно-газового питання: ціни на газ для українців на наступний рік. Чи залежатиме ціна путінського газу від особи українського прем’єра? І чому в комерційних питаннях, як наголошує Газпром, неабияку роль відіграє політична складова?

ГЛАС НАРОДУ:
Чи цікавитесь ви українсько-російськими переговорами щодо газу?
Валентина, голова правління кредитної спілки:
- Як кожен українець, я цікавлюсь цим і переживаю за це. Коли у мене є можливість, я дивлюся новини. Я сподіваюсь, що газ буде. А хто вирішить? Треба загальними зусиллями боротися!
Юрій, водій:
- Звичайно, переживаю! У мене батьки..., я з ними і за них переживаю. Якщо газ подорожчає, то вдарить по кишені пенсіонерів.
Валентина Федорівна, лікар:
- Я живу за містом, у нас багато за газ платять. 399 грн. за 1000 кубів. Це все спеціально робиться, коли Юля прийшла до влади, і вони почали ціни підвищувати.
Іван Олександрович, начальник паркінгу:
- Це ж основне для нашої держави. До цього треба суворо поставитися, бо ця РосУкрЕнерго, якась фірма-посередник, забирає кошти.
Тамара Василівна, пенсіонерка:
- Я дуже переживаю, щоб у нас добре все було з газом.
Олена Григорівна, касир:
- Все буде добре. Я оптиміст. Уряд має вирішити.


А ЧИ БУВ ГАЗОВИЙ БОРГ?

Олександр Чалий
Віктора Януковича до поїздки в Москву “підкував” щодо тактики переговорів із російським прем’єром Президент Віктор Ющенко. За словами заступника голови Секретаріату Президента Олександра Чалого, глава держави чітко визначив підходи, щодо “так званого боргу України перед російським Газпромом”. Боргу України немає, наголошує Олександр Чалий: “Не треба емоцій, не треба драматизувати ситуацію. Не треба піддаватися на заяви, які, можливо, провокують до якихось невиважених кроків”.

Олена Вітер
Нагадаємо, що фактично, компанія Укргазенерго заборгувала Газпрому 1, 3 млрд. доларів. Тобто, посередники РосУкрЕнерго та Укргазенерго, які постачають та купують газ для України, не розплатилися між собою, відтак цей борг не є державним. Втім, уряд узяв на себе гарантії щодо виплати боргу Укргазпрому — наполовину ця компанія належить державному підприємству НАК —Нафтогаз України. Візит Януковича у Москву має не стільки комерційний характер, скільки політичний, переконана експерт Ради з енергетичної політики Олена Вітер: “Росія навряд чи буде вести з Віктором Януковичем переговори про нові ціни на газ. Вона буде чекати на нового прем’єра. Візит Януковича не вирішить цінові питання”.

Газові переговори — це завжди кулуарні, незрозумілі і непрозорі для простої людини домовленості, каже оглядач Радіо Свобода у Москві Віталій Портников. На його думку, Путін трохи допомагає двом Вікторам встояти проти однієї Юлі: “Газові переговори завжди відбуваються так корпоративно, що сподіватися сьогодні на якусь реальну інформацію, що там відбувається, навряд чи варто. Нагадаю, що саме у такій ситуації були підписані знамениті угоди з приводу появи на українському ринку компанії РосУкренерго”.

ПРИЙШЛА ОСІНЬ – ЧЕКАЙ НОВИХ ГАЗОВИХ ПЕРЕМОВ (ПОЛІТИЧНА ПРИКМЕТА)

Станіслав Бєлковський
Осінні газові переговори між Україною і Росією — це сезонна традиція. І парламентські вибори з їхніми результатами не змінили традиції, переконані російські оглядачі. Ціна на газ мінятиметься, прогнозує російський політолог Станіслав Бєлковський. “Путін, як фактичний керівник Газпрому, добре розуміє, що Україна не може купувати газ за ціною дорожче, ніж 160 доларів за 1000 кубометрів. У той же час Газпром формально не може постачати газ за ціною нижче, ніж 230 дол. з а 1000 кубометрів. Тому схема торгівлі газом залишиться незмінною, незважаючи на склад майбутнього уряду”.

Ціни на газ у Прибалтиці, яка теж купує блакитне паливо у Газпрому, поки є найнижчими серед держав-членів Євросоюзу. Але з наступного року Литва, Латвія та Естонія змушені будуть купувати газ за дорожчою ціною. У Латвії з 1-го січня 2008 року ціна на газ зросте на 40% — з 200 до 280 доларів за 1000 кубометрів, до середньоєвропейського рівня, зазначає кореспондентка Радіо Свобода у Прибалтиці Людмила Пилип. “Однак керівництво країни та компанія „Латвіяс газе”, яка 70% газу купує у Газпрому, не бачать у цьому зростанні політичного підґрунтя. За словами голови правління „Латвіяс газе” Адріана Давіса, у випадку Латвії розмови про те, що нібито Москва використовує постачання газу з метою політичного впливу, є безпідставними. За його словами, процес збільшення цін на газ є цілком об’єктивним, оскільки він прив’язаний до котирування мазуту. Експерти визнають, що ціна на газ значно впливає на зростання інфляції в Латвії”.

ДОМОВИЛИСЯ?!

Прем’єр Росії Віктор Зубков
Частину боргу у 300 мільйонів доларів Україна погасить за рахунок газу, який зараз є в її сховищах, озвучив домовленості прем’єр Росії Віктор Зубков: “Заборгованість за газ, який постачався цього року, в сумі 1, 2 млрд. доларів буде погашено за рахунок реалізації Газпромекспорту природного газу, що належить РосУкрЕнерго і є у підземних сховищах України. Газпромекспорт стає власником відповідних обсягів газу і в свою чергу направить їх у першу чергу українським споживачам, а також на виконання експортних контрактів”.

У газових питаннях політики щось приховують, вважає експерт з енергетичних питань Олена Вітер. Вона занепокоєна одним питанням, відповідь на яке не отримала і після візиту Прем’єра до Москви: “Яка частина цього газу буде вилучена з газових сховищ, і в результаті з якими обсягами газу залишиться Україна на зиму?”
Олена Вітер:“Є інформація, що насправді Україна поки що не готова до осінньо-зимового періоду”


Україна і Росія зійшлися на тому, що борг не є державним. Відтак виникає ще одне питання, на цей раз у колишнього народного депутата, фахівця з паливно-енергетичного комплексу Олександра Гудими: кого представляв Віктор Янукович у цих боргових переговорах?: “Якщо ГазРосУкренерго, то до чого тут уряд?А якщо це газ, закачений з НАК Нафтогазу, то чому українська держава свій газ, який треба постачати комунальним підприємствам, населенню мусить віддавати за погану діяльність спільного підприємства?”

Грузія вже два роки платить російському Газпрому за тисячу кубометрів газу ринкову європейську ціну – 235 дол. Стосунки із Газпромом гарні, ділові, каже Гія Хухашвілі, грузинський незалежний енергетичний експерт. І хоча зависока ціна — це мінус, та в цьому є і свої плюси. За його словами, це відсутність дотацій з боку Росії, а відтак - відсутність політичних танців довкола блакитного палива.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

Матеріали до теми:

• «Ґазпром» і Україна підписали чергову домовленість: борг буде ліквідовано • Газові перспективи Януковича • Російсько-середньоазійський газ і українська коаліціада • Газ зі смаком коаліції? (Газові претензії «Ґазпрому» та колір майбутньої української коаліції) • Єврокомісія закликає Росію і Україну якнайшвидше розв’язати чергову газову проблему • Ґазпром знову шантажує Україну (Огляд міжнародної преси) • ГАЗОВІ ЛЯЛЬКАРІ: Чому Газпром саме зараз “згадав” про газовий борг України? • «Ґазпром»: Україна і Росія домовилися про погашення боргу української сторони за газ до початку наступного місяця • Журналісти про найсвіжіші газові перипетії (ПРЯМИЙ ЕФІР) • Енерговоля! Що обирають українці - дешевий газ чи політичну незалежність? • ДОВІДКА: Програми партій – ціна на енергоносії
XS
SM
MD
LG