Доступність посилання

ТОП новини

Чого хоче Президент Ющенко?


Київ, 9 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Бажання удосконалити політичну систему чи прагнення повернути відібрані конституційною реформою права? Що означають заяви Президента Віктора Ющенка про необхідність скасування Закону «Про Кабінет Міністрів» та вимога підпорядкувати Президентові силові структури? Як ці заяви сприймають учасники політичного процесу?

Чого хоче Президент?
(photo: ukrinform)
В українській Конституції записано, що Президент є Головнокомандувач Збройних Сил. Президенту підпорядковується також Служба безпеки України та віднедавна – внутрішні війська. Що ж стосується Міністерства внутрішніх справ, то його діяльністю опікується Прем’єр-міністр.

Диктатура чи буква закону?

Ініціатива Віктор Ющенка про ймовірність підпорядкування йому усіх силових структур – це прямий шлях до впровадження президентської диктатури, вважає представник Партії регіонів Василь Кисельов: «Якщо це відбудеться, і якщо ще й будуть внесені зміни до Конституції, як того вимагає Президент, тобто відміна першого етапу політичної реформи, то це буде Кучма в кубі».

Втім, представник «Нашої України – Народної самооборони» Микола Оніщук у висловлюваннях Президента щодо скасування Закону «Про Кабмін» та в ініціативі про підпорядкування йому силових структур нічого антизаконного та антиконституційного не вбачає. Підпорядкування Президентові міністра оборони відповідає чинному правовому регулюванню цих відносин, пояснює пан Оніщук. «Що стосується МВС, то я виходжу з того, що глава держави мав на увазі політичну відповідальність міністра за забезпечення належного захисту конституційних прав громадян. Як гарант захисту прав громадян, він (Президент) зобов’язаний робити усе, щоб права громадян були захищені відповідною діяльністю правоохоронних органів».

Шлях, який Президент пропонує для удосконалення системи української влади, надзвичайно важкий, і невідомо, чи матиме він реальні результати. Так заяви глави держави розцінює бютівець Володимир Яворівський: «Навіть не знаю, чи він може привести до нормального фіналу.

А кому підпорядковані внутрішні війська?

У Законі «Про Кабінет Міністрів» і справді є положення, які суперечать Основному Закону, каже представник Блоку Литвина Олег Зарубінський. Що ж стосується ймовірності перепідпорядкування силовиків, то, на його думку, зробити це надзвичайно важко: «До того ж, викає питання, яка все-таки модель влади тоді буде в Україні, чи ми повертаємося до президентської моделі, чи домінуючою буде президентсько-парламентська, чи парламентська? Це питання буде предметом досить серйозних дискусій між усіма суб’єктами парламенту».

Минулої весни, у розпал політичної кризи Президент видав Указ про виведення внутрішніх військ із підпорядкування Міністерства внутрішніх справ та переведення їх у підпорядкування глави держави. У Кабінеті Міністрів тоді назвали дії Президента антиконституційними.

Політична реформа, яка відібрала частину прав у Президента та передала їх Прем’єр-міністру, набрала чинності з 1-го січня 2006 року. Зміни до Конституції ухвалив парламент четвертого скликання у пакеті зі змінами до виборчого законодавства напередодні третього туру президентських виборів.
XS
SM
MD
LG