Доступність посилання

ТОП новини

Григорій Явлінський: Чергове загострення газових відносин України і Росії не випадкове


Юлія Жмакіна Прага, 10 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Лідер російської партії «Яблуко» Григорій Явлінський вважає черговий етап загострення газових відносин України і Росії невипадковим. Про це російський політик заявив в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода. Пан Явлінський, уродженець Львова, говорив українською.

Григорій Явлінський у студії Радіо Свобода
(RadioSvoboda.Ua)
Р.С.: Знаючи політичну еліту, верхівку Росії, чи слід вважати випадковим загострення газових стосунків саме в період виборів в Україні, в період формування коаліції, в період визначення, хто буде Прем’єр-міністром України?

Г. Я.: Я гадаю, що це не випадково, тому що це така форма тиску, який здійснюється російською політичною елітою на український політичний клас під час дуже важливих рішень, пов’язаних із формуванням коаліції. Взагалі, хочу вам сказати, я думаю, що найглибша і найсерйозніша проблема України є в тому, що політична еліта України дуже глибоко пов’язана з бізнес-інтересами російської влади і російського бізнесу.

Р.С.: Після Помаранчевої революції в Україні, тобто зараз, єдиним впливом Росії на Україну залишається лише «газова карта»?

Г.Я.:Ні! Я думаю, що зв’язки значно ширші. Гадаю, що, якщо з’явиться в Україні еліта, яка буде відповідальна, то вона буде мати перелік усіх основних елементів, які є в залежності, у ненормальному зв’язку з російським бізнесом. Наприклад, дотаційні ціни на газ, це ж ненормальне явище. Якщо ви відповідальні люди, то ви можете сказати, що ви за 3-4 роки повинні відійти від того.

Р.С.: І вийти на реальні ринкові ціни?

Г.Я.:Звичайно, таких напрямків є декілька. Треба, щоб це робилося з українського боку. Щоб українці самі, щоб уряд український сказав: це наша програма дій...

Р.С.: Хто ці люди? Ви знаєте українську еліту!

Г.Я.: Всі люди, які зв’язані з великим бізнесом. Вони усі пов’язані з великим бізнесом. Це є, я сказав би, є таким ключовим бізнесом, ключовим моментом. Я вам скажу, які, з моєї точки зору, справжні інтереси Росії в Україні. Справжній інтерес Росії в тому, щоб Україна реально стала ліберально-демократичною державою і увійшла до Європи. Тому що без цього в Росії дуже мало шансів, що Росія у найближчі 10-15 років зможе вистояти, взагалі вистояти. Не тільки стати демократичною, тому що зараз змінилася ситуація. Зараз майбутнє Росії в значній мірі залежить від того, що буде відбуватися в Україні.

Р.С.: Пане Явлінський, чи вірите Ви, що побудовану систему влади, стосунків із суспільством, побудованим Путіним, можна змінити, зламати. І скільки часу Ви на це даєте?

Г.Я.: Це така система, головна її провідна риса – це імітація. Тому вона може проіснувати досить довго, але може й зламатися досить швидко! І Путін про це знає! І вони всі це знають! Декілька років може це ще проіснує, а потім будуть зміни. «Яблуко» як ліберально-демократична партія готується до тих змін.

Р.С.: Пане Явлінський, дякую Вам за розмову.

Г.Я.: І я Вам дякую, вибачайте мене за українську мову, може, вона не зовсім була гарна.

Р.С.: Ну, я б сказала, було б добре, щоб усі наші українські журналісти так говорили українською, як Ви...

Г.Я.:Якби я мав якусь практику розмовляти весь час на українській мові, то, думаю, що через тиждень я вже б розмовляв так, що ніхто б навіть і не думав, що я знаю якусь іншу мову. Тому що я вчився у Львові, закінчив школу у Львові, працював у Львові. І мій батько казав мені: якщо ти їси український хліб, то маєш знати українську мову. І мене перевели з російської школи до української.

Матеріали до теми:

• Олександр Гудима: Газпром сам собі заборгував • «Ґазпром» і Україна підписали чергову домовленість: борг буде ліквідовано • І ЗНОВУ ОСІНЬ...ЗНОВУ ГАЗ... Від чого залежить ціна кремлівського блакитного палива для України? • Російсько-середньоазійський газ і українська коаліціада • Газ зі смаком коаліції? (Газові претензії «Ґазпрому» та колір майбутньої української коаліції) • Єврокомісія закликає Росію і Україну якнайшвидше розв’язати чергову газову проблему
XS
SM
MD
LG