Доступність посилання

ТОП новини

Хто хоче реформувати комунальну аптечну мережу Закарпаття?


Надія Петрів Ужгород, 9 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Закарпатті розгоряється скандал навколо комунальної аптечної системи. Обласна рада ухвалила рішення реорганізувати мережу, мотивуючи це поліпшенням її економічного стану. Самі ж фармацевти підрахували, що в результаті такої реорганізації постраждають і комунальні аптеки, і населення області.

Півтисячі комунальних аптек Закарпаття стали на захист своїх інтересів. Ще наприкінці минулого року Закарпатська обласна рада ухвалила рішення реорганізувати обласне виробниче об’єднання «Фармація», до якого, власне, й входять комунальні аптеки. Згідно з рішенням, в області мають створити єдиний аптечний склад, до якого ліки доставлятимуть дешевше, ніж зараз, відсотків на 7. Принаймні так пояснив фармацевтам ідею реорганізації начальник Фонду комунального майна області Сергій Діхтяр.

Все зводиться до грошей

Ідея непогана. Але задля виконання рішення необхідно взяти банківський кредит на придбання автотранспорту, комп’ютерної техніки та іншого обладнання, яке б допомогло забезпечувати ліками всі аптеки Закарпаття. Кредит знівелює дешевшу закупівельну ціну, вважає завідувачка найбільшої аптеки Ужгорода Єлизавета Бисага: «Добре, візьмуть вони тих 2, 3, 5 мільйонів кредиту, але ж кредити даються під великі проценти. Ці проценти ляжуть на ціни. Про яке здешевлення ліків тоді можна говорити?»

Голова асоціації аптечних працівників Закарпаття Євген Мазуренко підрахував, що реорганізація комунальної аптечної мережі скоротить чисельність її працівників на 150-200 осіб. Втратиться і мобільність доставки ліків. Якщо нині через комунальну аптечну мережу можна замовити ліки й доставити їх, приміром, важкохворому на операцію максимум за годину-дві, то зі створенням єдиного складу опрацювання замовлення його доставка з фірми знову ж таки до складу, а звідти до аптеки та лікарні може зайняти добу.

Наміри хороші. Результати — як завжди

Ще одна проблема нової реорганізації — це те, що згідно з цим рішенням, дальні райони, які мають гірський статус, будуть змушені за будь-якою дрібницею звертатися в область, каже завідувачка центральної районної аптеки Ужгорода Олена Литвин. «Для отримання будь-якої довідки, а наші аптеки несуть соціальне навантаження, підпис будь-якого документу, завірення печаткою буде потребувати того, що людям буде потрібно їхати в Ужгород».

Коментарі у Фонді комунального майна Закарпаття отримати не вдалося. Натомість депутат обласної ради, лідер фракції БЮТ Андрій Сербайло каже, що намір реорганізації благородний. Мотивацією Фонду майна у цій справі, пояснює депутат, було покращити матеріально-технічну діяльність підприємств, збільшити сплати податків до обласного бюджету та зменшеншити вартість цін на ліки у аптеках комунальної власності. «Але нічого не змінилося ».

Аптечна справа триває вже рік. Після чергової відписки влади представникам об’єднання "Фармація" увірвався терпець, і вони вирішили оскаржувати рішення обласної ради в суді. Перше слухання призначили на 31 вересня – дату, якої не існує в природі.
XS
SM
MD
LG