Доступність посилання

ТОП новини

Перетягування канату повноважень між Президентом та Прем’єром


Тетяна Ярмощук На засіданні уряду Віктор Янукович повідомив, що пропонуватиме Президенту звільнити керівників областей, які допустили найбільшу заборгованість за спожитий газ. Прем’єр-міністр має усі правові підстави звертатися до Президента із проханням звільняти голів місцевих державних адміністрацій, переконана заступниця міністра Кабінету Міністрів Олена Лукаш. Представники «Нашої України – Народної оборони» розцінюють заяви Януковича, як зведення післявиборчих рахунків.


На засіданні уряду Віктор Янукович повідомив у середу, що пропонуватиме Президенту звільнити керівників областей, які допустили найбільшу заборгованість за спожитий газ.

За його словами, найгірший рівень розрахунків у Закарпатській, Кіровоградській, Луганській, Херсонській, Дніпропетровській і Харківській областях.

Прем’єр-міністр має усі правові підстави звертатися до Президента із проханням звільняти голів місцевих державних адміністрацій, переконана заступниця міністра Кабінету Міністрів Олена Лукаш.

За словами Лукаш, призначення будь-якого голови місцевої адміністрації пов’язане з виконанням своїх функцій як Кабінетом Міністрів, так і Президентом України.

«Всі ми пам’ятаємо, що подання на призначення та звільнення вносить Кабінет Міністрів України, а остаточне рішення ухвалює Президент України. Тому якщо члени уряду чи Прем’єр-міністр вважають, що головою державної адміністрації допущені якісь вчинки, які несумісні з заняттям ним його посади, то вони мають право звертатися одне до одного, щоб ухвалити рішення», – сказала заступниця міністра Кабінету Міністрів Олена Лукаш.

Представники «Нашої України – Народної оборони» розцінюють заяви Януковича, як зведення післявиборчих рахунків. Юрій Ключковський заявив: «Це післявиборчі порахунки під приводом підготовки до зими. Після того, як зосередили всі кошти у себе на Донбасі для підготовки до зими, можна тільки пробувати карати всіх інших».

Суперечки закладені у самій Конституції

Коментарі пропрезидентської та пропрем’єрської політичних сил після нещодавньої заяви Президента Ющенка про необхідність скасування Закону «Про Кабмін» та ініціативи щодо підпорядкування усіх силових структур главі держави виглядали діаметрально протилежно. Представники «Нашої України – Народної самооборони» запевняли, що такі заяви Президента є у правовому полі, а регіонали лякали президентською диктатурою.

Суперечки між Президентом та Прем’єром закладені у самій Конституції, тож наразі без реформування Основного Закону не обійдешся, зазначає політичний експерт Олександр Палій.

Як вважає Олександер Палій, оптимальним виходом була б розробка нової збалансованої Конституції, яка б адекватно розподіляла повноваження та створювала механізми стримувань і противаг.

«Сьогодні справді існує дуже великий дисбаланс. З одного боку, Президент керує політикою зовнішньої безпеки та політикою оборони, а з іншого боку, він не контролює таку суперважливу структуру як Міністерство внутрішніх справ. З одного боку, нібито і Кабінет Міністрів відповідає за політику (у сфері) зовнішньої безпеки та оборони, але його функції перехрещуються з Президентом», – сказав політичний експерт Олександр Палій.

Суперечки, хто головніший – Президент чи Прем’єр, тривають більше року. Розпочалися вони фактично після призначення Януковича Прем’єром. Правознавці і політологи переконані, що лінія розлому спричинена так званою політичною реформою, яка набрала чинності з 1 січня 2006 року. А також катастрофічним браком правової і політичної культури в українському суспільстві.

Матеріал до теми:

• Заява Януковича – провокація, ми готові до зими, заявляють керівники Тернопільської та Вінницької областей
XS
SM
MD
LG