Доступність посилання

ТОП новини

«Чорноморнафтогаз» повністю забезпечить Крим газом


Володимир Притула Сімферополь, 11 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Один із найбільших видобувників природного газу в Україні - державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз» обіцяє взимку повністю забезпечити Крим цим паливом. Але просить у держави грошей на розвиток і свободи розпоряджатися добутими вуглеводами.

Голова правління ДАК "Чорноморнафтогаз" Анатолій Присяжнюк
(RadioSvoboda.Ua)
На прес-конференцію керівників державних підприємств «Чорноморнафтогаз» і «Кримгаз», що відбулася сьогодні у Сімферополі, прийшло як ніколи багато журналістів. Голова правління «Чорноморнафтогазу» Анатолій Присяжнюк інтригу тримав не довго: «Всі цікавляться – будемо з газом чи ні? Хочу запевнити кримчан, що вони точно будуть з газом. Бо наші підприємства на сьогодні видобули 950 мільйонів кубометрів газу. До кінця місяця перейдемо мільярдний рубіж», – повідомив Анатолій Присяжнюк.

«Чорноморнафтогаз» щороку добуває на шельфі Чорного та Азовського морів близько 1 мільярда 300 мільйонів кубометрів природного газу, що більш як удвічі перевищує газові потреби населення Криму. Однак, через урядову заборону «Чорноморнафтогаз» не може продавати частину своєї продукції комерційним структурам. Населення і комунальні підприємства купують газ за нижчою ціною і платять невчасно.

Місто Щолкіне за газ не платить

Керівник АК "Кримгаз" Василь Рогатин
(RadioSvoboda.Ua)
Керівник газорозподільчого підприємства "Кримгаз" Василь Рогатин повідомив, що лише тепловики – 14 таких структур автономії – заборгували майже 13 мільйонів гривень. «Бахчисарайська тепломережа розрахувалася лише на 30%. І я не уявляю, як у Бахчисараї цього року розпочнеться опалювальний сезон. ”КримТЕЦ Щолкіне”. Я тут навіть не знаю, як коментувати. Скільки існує місто Щолкіне, за весь час, як провели газ, вони розрахувалися на 0%. Тобто беруть газ, і ніхто не розраховується», - обурений Василь Рогатин.

Керівник «Чорноморнафтогазу» Анатолій Присяжнюк каже, що це підприємство уже другий рік не може наростити видобуток вуглеводнів. Він пояснює, що для розробки нових, розвіданих родовищ немає коштів. За його словами, для розвитку перспективної газодобувної справи на чорноморському та азовському шельфах потрібні серйозні державні інвестиції.

Представники цієї компанії уже подали свої пропозиції до українського уряду – це, насамперед, дозвіл продавати частину газу за комерційною ціною і пільгові кредити з державного Інвестиційного фонду. «Не створивши преференцій нашому підприємству, перспектива виявиться безрадісною. Ті свердловини і ті родовища, що експлуатуються зараз, з кожним роком вичерпуються, і нам доводиться витрачати додаткові кошти для того, щоб утримати видобуток на тому рівні, що існує сьогодні», — констатує Анатолій Присяжнюк.

Матеріали до теми:

• Українське підприємство «Чорноморнафтогаз» та російський «Ґазпром» спільно розроблятимуть газові родовища у Чорному моряі
XS
SM
MD
LG