Доступність посилання

ТОП новини

Сремські Карловці – сербська столиця вина


Анамарія Рамач Белград, 11 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У північній частині Сербії, немовби зелений острів посеред рівнини, піднімається невисока гора. Її схили вкриті луками й пасовиськами, фруктовими садами та виноградниками. Вона надихала багатьох видатних сербських поетів. А на крутосхилах над Дунаєм розташоване барокове містечко Сремські Карловці, яке у ХVІІІ - ХІХ століттях було центром сербської культури та духовності. Завдяки своєму минулому Карловці й сьогодні належать до списку славних європейських міст.

Сремські Карловці
(official site)
Це містечко з дев’ятитисячним населенням колись було добре відоме і за межами країни. Карловці були політичним, освітнім та мистецьким центром сербів, що селились на північ від Дунаю. Тут 1699 року підписаний відомий Карловацький мир, який поклав край Турецько-Австрійській війні.

Нині ж Карловці мабуть найбільш відомі через традицію виноробства. Ще старі римляни помітили, що цей регіон надзвичайно сприятливий для вирощування виноградної лози. Перший виноградний кущ тут засадив римський імператор Пробус у кінці третього століття. Карловацькі вина після того віками смакували по всій Європі, їх ще у ХV-му столітті експортували до Чехії та Польщі. Вони продавалися в Австрії, Швейцарії, Молдові та Бельгії. Автентичні вина цього краю – це так звані бермет та аусбрух.

Таємниця вина бермет полягає у 24-х різних компонентах. Результатом є надзвичайно якісне аперитивне вино, яке містить 17% алкоголю.

На смак вина впливає Дунай
Винні погреби
(official site)


Ще 150 років тому бермет був у винній карті кораблів, які пливли з Європи до Америки, а за деякими даними, його подавали і на «Титаніку». Благотворну дію на виноградники має Дунай: адже відблиск ріки формує винятковий мікроклімат, який збільшує рівень цукру у винограді. Тому бермет і аусбрух солодкі, дуже міцні й ароматичні вина лікерного типу, що нагадують італійський вермут.

Районний голова Міленко Філіпович розповідає, що Карловці є містом, унікальним не лише за своєю культурно-історичною традицією, а й за маніфестаціями, які у ньому відбуваються, та за карловацькими зборами винограду.

У дні торжества зборів винограду у Карловцях щоосени збираються десятки тисяч відвідувачів, яким місцеві жителі з гордістю пропонують посмакувати нове вино.

А насамкінець слід згадати у центрі містечка фонтан під назвою «Чотири леви». З ним пов’язане дуже цікаве повір’я: кожен, хто нап’ється води з його джерела, повернеться до Сремських Карловців і тут повінчається. Отож завітайте до Карловців — може, там на вас чекає ваша доля!

Матеріали до теми:

• Чеська осінь – час бурчаку
XS
SM
MD
LG