Доступність посилання

ТОП новини

Масові нищення вірмен турками 1915 року і боротьба Вірменії за визнання тих подій геноцидом: факти


Кирило Булкін Київ, 11 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 24 квітня 1915 року влада Оттоманської імперії розпочала численні арешти в середовищі вірменської інтелігенції. 300 вірменських письменників, науковців, політичних лідерів були того дня депортовані й згодом убиті. Це відбувалося на тлі масових вбивств і депортації простих вірмен – того дня їх загинуло близько 5 тисяч.

Турки протестують проти США в Стамбулі, 11-го жовтня цього року після рішення Комітету з міжнародних відносин Конґресу США визнати масові нищення вірмен турками 1915 року геноцидом.
(epa)
Офіційна Вірменія стверджує, що від 1915 до 1918 року, у період розвалу Оттоманської імперії, турки знищили до півтора мільйона вірмен.

Анкара не визнає ті події геноцидом. Вона наполягає, що вони були складником ширшого конфлікту в часи Першої світової війни і що вірмен було вбито близько 300 тисяч.

Вибирайте: дипломатичні стосунки або геноцид

Понад 20 країн офіційно визнали вбивства вірмен в Оттоманській імперії геноцидом. Серед цих країн Росія, Франція, Канада та інші. Європарламент у червні 1987 ухвалив рішення про визнання геноциду вірмен.

Полеміка стосовно геноциду залишається основним каменем спотикання у відносинах Туреччини й Вірменії. Наразі ці країни не мають дипломатичних відносин, а 268-кілометровий кордон між ними закрито з 1993 року.

Для відновлення дипломатичних відносин Анкара вимагає від Єревану відмовитись від наполягань на визнання вбивств вірмен 1915-18 рр. геноцидом.

10 жовтня 2007 Комітет з міжнародних відносин Конґресу США проголосував за визнання цих убивств геноцидом. Тепер відповідне рішення буде винесене на голосування всього Конґресу. Очікують, що резолюція отримає більшість на свою підтримку.

Прем’єр-міністр Туреччини Тайіп Ердоган заявив, що ухвалення цієї резолюції «погіршить відносини» США та Туреччини.

Матеріали до теми:

• Туреччина відкликала в четвер свого посла у США для консультацій через рішення конгресового комітету схвалити визнання масових убивств вірменів геноцидом • Президент Вірменії привітав рішення США визнати геноцидом масове вбивство вірменів під час Першої світової війни • Комітет Конгресу США: Дії Османської імперії щодо вірмен на початку 20 століття – геноцид • Керівництво США критикує проект конгресової резолюції про визнання масових убивств вірмен за геноцид
XS
SM
MD
LG