Доступність посилання

ТОП новини

Ціна майбутньої коаліції


Тетяна Ярмощук Київ, 12 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Компроміс майже досягнутий... Завтра «Наша Україна – Народна самооборона» та Блок Юлії Тимошенко обіцяють покласти на президентський стіл свої пропозиції щодо нової парламентсько-урядової більшості і запропонувати кандидатуру Прем’єра. Що стало ціною цього порозуміння? І на які поступки готова піти Партія регіонів, щоб брати участь у коаліційному процесі?

Якщо БЮТ та «Наша Україна – Народна Самооборона» сформують коаліцію, вони виповнять президентські побажання. Сьогодні Юлія Тимошенко оголосила, що її блок та «Наша Україна – Народна самооборона» формують владу на паритетних засадах. Крім того, після консультацій, БЮТ погодився на пропозицію Президента, що силові структури буде контролювати саме він.

Сьогодні бютівці та нашоукраїнці впритул наблизилися до політичного вирішення усіх програмних питань щодо яких існують розбіжності, каже представник «Нашої України – Народної самооборони» Микола Оніщук: «І основна увага у зв’язку з цим має бути приділена організаційно-фінансовим рішенням, на виконання програм, які були оголошені під час виборчої кампанії».

«Регіонали» не повернуться до президентської держави

Втім, представники Партії регіонів не втрачають надії, що майбутня парламентсько-урядова більшість формуватиметься за їхньою участю. На який же компроміс готові піти "регіонали", щоб брати участь у коаліціяді? Тарас Чорновіл каже, що регіонали не готові повністю відміняти «Закон про Кабмін», але готові скасувати та замінити ті положення, які найбільше не задовольняють Президента, і які не є принциповими для них.

Що стосується змін до Конституції, тут теж є певна межа, каже пан Чорновіл. «Повертатися назад до 100% президентської держави ми не будемо ні за яких обставин. Ми готові запропонувати варіант більш чіткого розмежування повноважень Президента та Верховної Ради. Ми готові піти назустріч і дещо відтягти другий етап конституційної реформи, але теж у розумних межах».

Президентські важелі впливу на більшість

Президент не має повноважень у процесі формування коаліції, зазначає політичний експерт Андрій Єрмолаєв. Втім, у нього є вагомий правовий важель, який дозволяє йому впливати на долю більшості та її політичну свободу. Президент має право відмовити кандидатуру Прем’єра. «Це дуже сильна позиція. Президент намагається і в ході переговорів, і, думаю, на майбутнє, забезпечити собі статус політичного лідера, незалежно від того, які посади і який склад учасників у майбутній коаліції»,— констатує політолог.

Сьогодні минає 5 днів, упродовж яких Президент закликав політичні сили визначитися із форматом майбутньої коаліції та прізвищем Прем’єра. Віктор Ющенко наполягав також на необхідності скасування Закону про Кабмін та висунув ініціативу, щоб усі силовики підпорядковувалися главі державі.

Матеріали до теми:

• За підсумками виборів можлива лише одна конфігурація коаліції більшості – БЮТ і «Наша Україна – Народна самооборона», вважає Президент • Президент чекає пропозицій щодо формування коаліції та уряду від партій, що пройшли до парламенту • Коаліція за п’ять днів. Чи варто на неї сподіватися? • Коаліція в обмін на ухвалення присяги • Війна повноважень. Хід Януковича
XS
SM
MD
LG