Доступність посилання

ТОП новини

Поляки про УПА: боролася за незалежність, але в її історії були і темні сторінки


Єва Поштар Варшава, 15 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Польщі зауважили, що в Україні на державному рівні відбулося відзначення 65-х роковин Української Повстанської армії. Як зазначають коментатори, поляки неоднозначно ставляться до виникнення та дій Української Повстанської армії. Ще відчувається старий, характерний для часів Народної Польщі стереотип про українців-горлорізів. Однак, особливо серед молодого покоління поляків, помітна зміна у ставленні до українського підпілля.

Титульна сторінка книги "Українські партизани 1942-1960"
Вшанування пам’яті борців УПА у Києві не залишилось непоміченим у Польщі, однак багато уваги цьому факту не присвятили. На думку оглядачів, події з українсько-польської історії, що відбувались під час Другої світової війни, зараз уже не викликають таких пристрастей, як колись. Нині для пересічного поляка важливіша новітня історія України та Польщі, зокрема уроки Помаранчевої революції.

Між Польщею та Україною ще не все сказано про події Другої світової війни

Оглядач впливового тижневика «Політика», польський історик, професор Вєслав Владика вважає: якщо Україна хоче відзначати 65-річчя УПА, вона має на це повне право, і ті, хто ззовні хоче це коментувати, мають враховувати власну історичну традицію даного народу. «Однак, як поляк, я хотів би, щоб це свято в Україні супроводжувала пам’ять про складні протистояння, які відбулися між поляками та українцями під час та після Другої світової війни. Потрібно ще велике зусилля обох сторін, щоб висвітлити усі події того часу», — переконаний пан Владика.

Історик Антоні Дудек вважає, що пересічний поляк на українське збройне підпілля, зокрема УПА, дивиться через призму ставлення до польського підпілля – армії Крайової. Пан Дудек переконаний — поляки свідомі того, що українці також можуть ставитись негативно до дій польського підпілля, яке діяло на теренах Західної України. І поляки, і українці боролись за свободу свого народу та проти комунізму, зазначає польський історик.

«У Польщі є такі люди, які підтримують пропаганду Народної Польщі, яка говорила, що УПА — це злочинна організація, фашисти. Також є у Польщі ті, які, визнаючи злочини УПА проти поляків, визнають також і те, що УПА боролась за свободу України. Підсумовуючи, скажу: у Польщі справа ставлення до УПА — це складне явище. Воно таким, на мою думку, і залишиться».

Польські фахівці вважають, що об''єктивною і найціннішою для пізнання українсько-польських відносин інформацією про УПА є книга польського історика Ґжеґожа Мотики «Українські партизани 1942 -1960 рр. Діяльність ОУН та УПА». Книга вийшла друком у 2006 році.

Матеріали до теми:

• Віктор Ющенко присвоїв звання Герой України Роману Шухевичу (посмертно) • 65-річчя утворення УПА. Урочисті заходи в Києві • На Софiйськiй площi в Києвi відбулися урочистості з нагоди 65-ї рiчницi створення УПА • На Івано-Франківщині знайшли фотоархів УПА • Головний командир УПА Василь Кук – перед мікрофоном Свободи
XS
SM
MD
LG