Доступність посилання

ТОП новини

Путін в Ірані


Кирило Булкін Київ, 16 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогоднішній візит Владіміра Путіна до Ірану ледь не опинився під загрозою, коли спецслужби вчора повідомили, що йому в Тегерані може загрожувати небезпека. Однак російський президент вирішив все ж таки летіти.

Візит російського президента до Ірану привернув величезну увагу в світі з огляду на посередницьку роль Росії у шестисторонньому переговорному процесі, метою якого є приборкати ядерні амбіції Тегерана.

США та країни ЄС, які бояться, що Іран зможе створити ядерну зброю, вимагають суворих санкцій проти цієї країни; натомість Росія наполягає, що доказів виготовлення ядерної зброї в Ірані немає, а тому різкий підхід Заходу у цьому питанні є недоречним. Таку позицію Владімір Путін підтвердив іще раз напередодні свого візиту до Ірану, коли зустрічався у Вісбадені з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

«Лякати когось, у даному разі іранське керівництво чи іранський народ, є безперспективною справою. Їм не страшно, повірте мені. А от набратися терпіння й шукати вихід можна й потрібно. Але чи можна це зробити без того, щоб вести з іранським народом і з іранським керівництвом діалог? Гадаю, що це неможливо, малоймовірно. Якщо ми маємо змогу підтримувати ці прямі контакти, то ми робитимемо це», – заявив президент Російської федерації.

Однак візит російського президента до Ірану учора ледь не опинився під загрозою, коли агентство «Інтерфакс» повідомило, що, за інформацією спецслужб, терористи розробили сценарій замаху на Путіна. Однак сам Путін швидко розвіяв сумніви, заявивши: «Звісно, я їду до Ірану, бо якби я слухав різні погрози та рекомендації служби безпеки, то треба було б з дому не виходити».

Владімір Путін у Тегерані має взяти участь у саміті країн Каспійського регіону.Однак програмою візиту запланована також приватна зустріч Путіна з іранським президентом Махмудом Ахмадінеджадом. В її перебігу російський президент намагатиметься знайти компроміс у питанні іранської ядерної програми і таким чином продемонструвати свою силу у змаганні з Вашингтоном за вплив на близькосхідну політику.
XS
SM
MD
LG