Доступність посилання

ТОП новини

Польські вибори. Українська коаліція. Євро 2012 (Огляд польської преси)


Єва Поштар Варшава, 16 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Польські коментатори вважають, що однією з особливостей передвиборної кампанії у Польщі є телевізійні дебати за участю лідерів політичних угруповань. Чи теледебати матимуть вплив на результати виборів 21 жовтня?

На думку оглядачів, могло б здатись, що передвиборна кампанія у Польщі ведеться лише на телебаченні та радіо. Фахівці пояснюють це тим, що польським партіям не вистачає грошей на передвиборну кампанію, а передвиборна реклама в громадських ЗМІ безкоштовна. Також телемережі виділяють політикам найкращий час в ефірі для проведення теледебатів. Для телебачення це також користь, оскільки перші теледебати дивилось близько 10 мільйонів поляків.

Газети ставлять оцінки політикам у теледебатах

(official site)
Польський щоденник «Ґазета виборча», згадуючи телевізійні дебати, вказує, що обидва співрозмовники, і Александр Кваснєвський, і Дональд Туск, не раз заганяли один одного в глухий кут. Однак обидва політики одностайно критикували правлячу партію братів Качинських. Особливо це стосувалось закордонної політики Польщі. Наприклад, на запитання ведучого про ставлення до ідеї нафтогону Одеса-Броди-Ґданськ Дональд Туск відповів, що нафтогоном не транспортуватимуть ідею, лише нафту. Александр Кваснєвський говорив, що теперішній польський уряд, крім браку успіху, не має з цією ідеєю нічого спільного. Газета вважає, що лідер владної партії Право і Справедливість прем’єр-міністр Ярослав Качинський програв в усіх дотеперішніх телезустрічах.

Впливова щоденна газета «Жечпосполіта» переконана, що однозначним переможцем вчорашніх теледебатів став лідер партії "Громадянська Платформа" Дональд Туск. Результати опитування громадської думки засвідчили, що 62 % поляків назвали переможцем Дональда Туска.

Про післявиборчу ситуацію в Україні пише у вівторок щоденник «Ґазета виборча». Для створення парламентської коаліції залишилось зробити лише один крок, повідомляє газета. Представники помаранчевих сил у понеділок ратифікували договір про формування у Верховній Раді коаліції за участю НУ-НС та БЮТ. Однак переговори про створення українського уряду можуть тривати до 15 грудня, зауважує видання.

Польські злоті ростуть у силі

Новий польський щоденник, що почав виходити цього тижня «Польща. The Times» повідомляє, що з огляду на високий курс національної валюти польські заробітчани вбачають щораз менше сенсу їхати на заробітки до країн західної Європи. Ще у травні зарплата у Великій Британії була в шість разів більша від польської. Зараз вона більша лише в чотири рази, підсумовує щоденник.

Тим часом багато іммігрантів ще не повертається на батьківщину, та чим далі менше їх виїжджає до західних країн, мовиться у новому щоденнику.

Україна сьогодні краще, ніж Польща, підготовлена до Євро-2012

(official site)
Кореспонденти газети «Дзєннік» відвідують міста України, де проходитиме Євро- 2012. Цього разу це був східний регіон. Немає сумніву, що Україна сьогодні краще, ніж Польща, підготовлена до проведення футбольного чемпіонату Євро 2012, повідомляють кореспонденти видання. Такі думки виникли у них після відвідин Дніпропетровська. Поляків вразив стадіон, розрахований на 55 тисяч відвідувачів. З подивом польські журналісти повідомляють, що його будівництво буде завершене вже в січні наступного року.

Польські фахівці вказують на те, що у Варшаві та інших польських містах лише недавно визначили місце для стадіонів.
XS
SM
MD
LG