Доступність посилання

ТОП новини

США готові співпрацювати із будь-яким складом нового уряду України


Сергій Куделя Сполучені Штати Америки готові активізивуати відносини із Україною у випадку швидкого формування уряду – про це під час конференції у Вашингтоні заявив другий заступник Державного секретаря США у питаннях Європи та Євразії Девід Кремер. Він також наголосив, що США засудять будь-які дії, спрямовані на зрив роботи новообраної Верховної Ради.

«Україна витратила багато місяців на виборчі кампанії, і зараз уже час зайнятися управлінням держави», – з таким закликом звернувся до українських політиків та урядовців, які беруть участь у конференції у Вашингтоні, присвяченій перспективам європейської інтеграції України, представник Державного департаменту США Девід Кремер. Він заявив, що Білий дім готовий співпрацювати із будь-яким складом нового уряду. Головне, на його думку, це негайно розпочати роботу над порядком денним двосторонніх відносин.

Водночас Девід Кремер наголосив, що Вашингтон негативно сприймає заяви деяких політичних сил в Україні про можливість перешкоджання діяльності нової Верховної Ради: «Пропозиція бойкотувати роботу Ради та призвести до проведення нових виборів видається нам надзвичайно немудрою і навіть шкідливою з точки зору інтересів України. Я сподіваюся, що цього не станеться».

Енергетична безпеки і чітка позиція щодо членства в НАТО

Серед ключових питань у відносинах Кремер назвав проблему енергетичної безпеки, від розв’язання якої, на його думку, залежатиме перспективи української незалежності. Він також зазначив, що українська влада досі не вдалася до активної інформаційної кампанії щодо НАТО, а її позиції стосовно вступу до цієї організації залишаються двозначними. Кремер висловив сподівання, що новий уряд обере чіткішу позицію щодо членства України в альянсі.

Інший доповідач конференції – посол Польщі у США Януш Рейтер – вважає, що вступ України до НАТО допоможе їй у процесі інтеграції до Євросоюзу. Він вважає, що за останні три роки Україні не вдалося просунутися на шляху до членства в ЄС. Серед головних політичних проблем України Януш Рейтер звернув увагу на слабкість демократичних інститутів, зменшення суспільної довіри до політичної еліти і невдалу боротьбу з корупцією.

Про високий рівень корупції згадав у своєму виступі і дослідник Інституту міжнародної економіки Андерс Аслунд, який зазначив, що ця проблема притаманна і багатьом державам Центральної Європи. Він вважає це однією з причин частої зміни урядів та правлячих коаліцій у цих країнах.За словами Аслунда, формат нової коаліції у парламенті вже не матиме особливого значення. Адже, на його думку, політичні еліти в Україні дійшли консенсусу щодо необхідності проведення ліберального економічного курсу. Головним завданням уряду Аслунд вважає укладення нових прозорих умов закупівлі газу в Росії.
XS
SM
MD
LG