Доступність посилання

ТОП новини

Борис Гребенщиков: про мантри і рок-н-ролл


Богдана Костюк Київ, 17 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – «Рок живий!» Ба, більше: він тріумфує, навіть поглинає інші музичні стилі. Яскравий приклад цього – поєднання буддистських мантр з мелодіями рок-н-ролу у творчості засновника і незмінного керівника культової російської рок-групи «Акваріум» Бориса Гребенщикова. У ці дні нові композиції слухають пражани, при цьому «рок-мантри» пітерський співак і композитор виконує у супроводі чеських музикантів.

Двадцять років тому інтерес до східних релігій був незмінною складовою радянського культурного «андерграунду». І якраз Борис Гребенщиков написав для «Акваріуму» чимало пісень і музичних композицій, навіяних філософією буддизму.

Нині Гребенщиков упевнений, що Буддизм не потребує реклами, як, власне, і будь-яка інша релігія: «І християнські святі у більшості своїй намагались уникати публічності – адже, якщо розмовляєш з Богом, чи потрібні тобі публікації у пресі? Такий press relations – він потрібен, швидше, людям, які не по-справжньому, а для вигляду чимось серйозним займаються».

Борис Гребенщиков переконаний також, що мантри, покладені на ритміку рок-н-ролу, мають і терапевтичну, і містичну, і психологічну дію. Але чи потрібні такі музичні композиції пересічному слухачеві, наприклад, у Росії, виконавець не знає.

На його думку, морально-психологічна ситуація у Росії, ставлення до культури лишилися незмінним з радянських часів: «Як це не дивно, як не парадоксально, але я бачу усе те саме. Просто, можливо, люди по-іншому вбрані. А у принципі усе те саме. І я боюсь, що Росія насправді не змінювалась, а лишилась такою, якою була до різних революцій».

Але празькі виступи Гребенщикова, поєднання медитативних мантр з динамічним рок-н-ролом, на думку чеських музичних критиків, можна назвати черговою «російською революцією» – революцією музичною.
XS
SM
MD
LG