Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Туреччини у середу проголосував за воєнну операцію на півночі Іраку


Переважною більшістю голосів турецькі парламентарі вирішили дозволити армії провести воєнну операцію проти курдських сепаратистів на територі Північного Іраку.

Зустріч Президента Туреччини Абдуллаха Ґюля (справа) і Віце-президента Іраку Таріка аль-Гашімі. 16 жовтня 2007 р.
Переважною більшістю голосів турецькі парламентарі вирішили дозволити армії провести воєнну операцію проти курдських сепаратистів на територі Північного Іраку.

Міжнародна громадськість стурбована, оскільки таке рішення може ще більше ускладнити і так нестабільний регіон.

Туреччина вже тривалий час протестує проти діяльності кількох тисяч повстанців Робітничої партії Курдистану, котрі, за твердженням Анкари, розташували свої бази на півночі Іраку.

Посилені атаки курдських бойовиків, які перетинають іраксько-турецький кордон, призвели до вбивства щонайменше 15 турецьких солдатів за останніх кілька тижнів. У Туреччині вимагають конкретних дій проти курдських бойовиків.

Турецький Прем’єр-міністр Реджеп Ердоґан наголошує, що парламентське доручення не обов’язково стане негайною військовою операцією. Туреччина здійснить відповідні кроки у відповідний час і на відповідних підставах, підкреслює Ердоґан. «Але наголошую: операції за межами наших кордонів будуть направлені виключно проти терористів», – зазначив турецький прем’єр.

Однак лунають занепокоєння від різних країн з приводу цієї напруженої ситуації. Американські урядовці заявляють, що розуміють позицію Анкари і їхнє бажання розібратися з бойовиками РПК, які упродовж десятиліть намагаються здобути самовладдя для курдів в Туреччині. Водночас Вашингтон попереджає Анкару: вторгнення в північний Ірак може дестабілізувати весь регіон. У середу Президент США Джордж Буш закликав Туреччину утриматися від воєнної операції на території Іраку.

«Ми дали чітко зрозуміти Туреччині, що це не в її інтересах відправляти війська в Ірак. Насправді, Туреччина вже має підрозділи в Іраку, і ми не думаємо, що Туреччині треба відправляти туди ще війська», – зазначив Джордж Буш.

Напружена ситуація вже впливає на нафтовий ринок. Ціна нафти досягла 88 доларів за барель.

ООН застерігає, що турецькі воєнні дії можуть збільшити кількість біженців в регіоні, де вже понад 4 мільйони іракців втратили свої домівки внаслідок воєнних дій в країні.

Генсек НАТО Схеффер закликає турецького президента Абдуллаха Ґюля проявити виваженість.

Іракський уряд у свою чергу пропонує вирішити цю проблему дипломатично. Віце-президент Іраку Тарік аль-Гашімі, який зараз веде переговори з турецькими лідерами в Анкарі, заявляє, що Ірак потребує більше часу, аби розібратися з курдськими бойовиками. Аль-Гашімі каже, що з обох боків появилася «нова атмосфера, з метою розв’язання цієї кризи».
XS
SM
MD
LG