Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Туреччини дає «добро» на військові операції проти курдських бойовиків в Іраку. Військова акція неминуча?


Василь Зілгалов Прага, 17 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні парламент Туреччини дав формальну згоду на проведення військової операції турецької армії проти курдських бойовиків з Курдської робітничої партії на території сусіднього Іраку. Але згода меджлісу ще не означатиме негайне вторгнення турецької армії на терени північного Іраку. Про це вже сказав турецький прем’єр-міністр Реджеп Ердоґан. Але у світі занепокоєні можливістю такої операції, яка ще більше дестабілізувала б обстановку в регіоні.

Парламент Туреччини - "За"
(epa)
Меджліс Туреччини у середу розглядав питання можливої військової операції проти курдських бойовків з Курдської робітничої партії, які базуються в кількох населених пунктах курдського автономного району на півночі Іраку. Анкара розлючена активністю кількох тисяч курдських бойовиків у Туреччині в останні тижні, коли загинуло щонайменше 15 турецьких військовиків та цивільні громадяни країни.

Вимога адекватних акцій

Турецька громадськість вимагає адекватних акцій проти терористів, і парламент не може ігнорувати цю реакцію суспільства. Хоча напередодні прем’єр Туреччини Реджеп Ердоґан попередив, що згода парламенту на таку військову операцію на території сусіднього Іраку не обов’язково означатиме негайного початку воєнних дій: «Всьому свій час і своє місце. Але наголошую: будь-які операції за межами наших кордонів будуть направлені виключно супроти терористів».

Але у світі занепокоєні можливими військовими кроками Анкари в регіоні. Так, у США, розуміючи старий болючий конфлікт Анкари з курдськими повстанцями, які в останні 20 років вимагають для себе автономії, не нехтуючи і збройними акціями, все ж побоюються масштабних військових операцій Туреччини в регіоні.

Світ закликає Туреччину бути стриманою

Речник Білого дому Том Кейсі завважує, що операція, проведена в односторонньому порядку, не допоможе ліквідувати загрозу, яку являє собою Курдська робітнича партія. Вашингтон радить Туреччині проявити стриманість і продовжувати діалог на цю тему з Іраком та зі США.

До стриманості закликали Анкару і ООН, і ЄС. Вірогідність воєнних дій на Півночі Іраку й так викликала рекордний стрибок світової ціни на нафту – до 88 доларів за барель. Іракська влада закликає до дипломатичного вирішення проблеми і представники офіційного Багдада виявляють готовність припинити вилазки курдських сепаратистів власними силами. Віце-президент Іраку Тарік аль-Хашемі, який перебуває в Туреччині, заявив про прогрес на переговорах в Анкарі, наголосивши при цьому що, що іракській владі потрібен час для тиску на курдських партизан.

«У випадку, якщо уряд Іраку не виконає своїх зобов’язань, Туреччина матиме повне право гарантувати свою національну безпеку і зробити все необхідне для захисту своїх національних інтересів. Однак усі дії повинні бути узгоджені з центральним урядом Іраку».

На сьогодні лише лідер Сирії, президент Башар Асад, закликав Анкару до негайної воєнної операції у північному Іраку.

Матеріали до теми:

• Парламент Туреччини дає «Добро» на військові операції проти курдських бойовиків в Іраку. Військова акція неминуча? • Чи розпочне Туреччина військову операцію на півночі Іраку проти курдських повстанців? • Туреччина відкликала в четвер свого посла у США для консультацій через рішення конгресового комітету схвалити визнання масових убивств вірменів геноцидом • Президент Вірменії привітав рішення США визнати геноцидом масове вбивство вірменів під час Першої світової війни • Комітет Конгресу США: Дії Османської імперії щодо вірмен на початку 20 століття – геноцид
XS
SM
MD
LG