Доступність посилання

ТОП новини

Силовий зліт у Києві


Тетяна Ярмощук Київ, 22 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні вперше у Києві відбудеться засідання Ради міністрів оборони країн Південно-Східної Європи. Що це означає для української оборонки і що дає Україні членство у цій організації?

Рада міністрів оборони Південно-Східної Європи – це регіональна міжнародна організація, мета якої забезпечення безпеки, встановлення добросусідських відносин у регіоні та спрощення процедури інтеграції у НАТО. Організація діє під егідою НАТО i ЄС.

На сьогоднішньому засіданні Ради міністрів оборони мають розглянути низку питань, зокрема, і заяву України про приєднання до Угоди про багатонацiональнi миротворчi сили.

Міністр оборони України Анатолій Гриценко заявив, що це унікальна можливість упродовж двох днів вирішити ті питання, на які за інших умов потрібно було б місяці.

«Ми обговорюємо питання військового співробітництва, спільних навчань, спільних тренувань, питання воєнно-політичного співробітництва, пов’язаних з координацією наших зусиль, для того, щоб був мир і на Балканах, і в Іраку, і в Афганістані, на Близькому Сході. І, дуже важливо, це напрям військово-технічного співробітництва», – наголосив Анатолій Гриценко.

Членство України в Раді міністрів оборони Південно-Східної Європи дає можливість поступу на шляху до євроатлантичної інтеграції, переконаний голова Атлантичної ради Вадим Гречанінов: «Це дуже добре, тому що наша армія, наші Збройні Сили в плані стандартів Заходу йдуть у нормальному руслі. Це участь у навчаннях, у заходах, тобто, ми в черзі для того, щоб все ж таки бути інтегрованими в західні структури і безпосередньо в НАТО».

До складу Ради міністрів оборони Південно-Східної Європи входять 11 країн-учасниць: Албанiя, Болгарiя, Грецiя, Македонiя, Iталiя, Словенiя, США, Румунiя, Туреччина, Хорватiя та Україна. Повноправним членом цієї організації Україна стала у грудні 2005 року. А статус країн-спостерiгачiв мають: Молдова, Грузiя, Боснiя i Герцеговина, Сербiя та Чорногорiя.
XS
SM
MD
LG