Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські потерпілі не знають, де зимуватимуть


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 22 жовтня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) – У Дніпропетровську мешканці будинку, напівзруйнованого внаслідок вибуху побутового газу, погрожують акціями протесту. Сьогодні минає 9-ий день із дня трагедії, між тим із житлом для потерпілих – невизначеність. Поки люди отримали від держави тільки по 2,5 тисяч гривень на нагальні потреби, квартир чи компенсацій за втрачене житло так і немає.

З житлом для потерпілих – невизначеність
Чиновники повністю занурились у підрахунки. Розробляють схеми та формули, аби визначити, якій родині скільки виплатити коштів або на яку суму придбати житло. Гроші, які ще лише пообіцяли виділити потерпілим власники «Дніпрогазу», умовно вже поділити.

Керівник області Віктор Бондар пояснює, що одну частину від 20 мільйонів отримають мешканці першого та другого під’їзду, дві частини, мешканці четвертого, і сім частин, не загиблі мешканці третього під’їзду.

У кожного з потерпілих – своя історія

Між тим чекати обіцяних сум для багатьох потерпілих вже просто не сила. 25-тирічна Оля за два тижні має стати матір’ю, вони з чоловіком вже навіть придивились собі житло на вторинному ринку, та грошей немає. Звернулись до влади з пропозицією дати можливість взяти кредит під гарантії держави.

У кожного з цих людей – своя історія, однак наразі всіх об’єднує одне – розчарування у діях влади та непевність у завтрашньому дні. Людей поселили в готелях і забезпечили їжею, але це лише до 1-го листопада. Ніхто не знає, що буде далі.

Дніпропетровські ріелтери видали людям список квартир, які є на ринку, аби вони могли собі обрати варіант. Однак, кажуть потерпілі, ті списки в жахливому стані: багато плутанини з адресами, та й частина квартир не зняті з продажу.

Нікому не зрозуміло, що отримають за втрачене

Поки люди тримаються мужньо, однак їхній терпець от-от може урватися, каже адвокат мешканців напівзруйнованого будинку Дмитро Поповський. Головна проблема, каже він, полягяає в тому, що немає чітко зафіксованих зобов’язань держави, за якими люди зможуть отримати нове житло замість втраченого.

Ніяких конкретних термінів щодо виплати компенсацій на житло влада наразі не називає. Хоча раніше говорили про два тижні. Один із них вже минув, результату нема. А все через складність та забюрократизованість процедури, – пояснила заступник міського голови Ірина Зайцева. До рішення державної комісії не може бути офіційних виплат компенсації. Наразі еомпенсацію пожуть виплачувати тільки Фонди.

Наразі ж мешканцям будинку на вулиці Мандриківській навіть не надали обіцяного статусу потерпілих внаслідок техногенної аварії. Люди хвилюються, що й це може вплинути на термін виплати і розміри і компенсацій.

Матеріали до теми:

• Постраждалим від газової аварії пропонують кооператив замість нового житла • Остання стіна обваленого будинку і Президент • НП державного масштабу – підсумки та уроки • «ЧП» державного масштабу. Чи готова влада до подібних надзвичайних ситуацій? • Чи впорається влада з обіцянками потерпілим від газової аварії в Дніпропетровську?
XS
SM
MD
LG