Доступність посилання

ТОП новини

Українських сиріт і дітей без батьківської опіки заносять у єдину базу даних


Галина Терещук Львів, 24 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На Львівщині завершують складати єдиний електронний банк даних дітей-сиріт, тих, які позбавлені батьківської опіки або живуть у складних умовах. У цей другий список увійшло чимало дітей трудових мігрантів. Загалом у Львівській області проживає 880 сиріт та 1658 діток, рідні котрих позбавлені батьківського прав.

(Ukrinform)
Загалом в Україні, за попередньою інформацією, налічується 103 тисячі дітей-сиріт і тих, котрі позбавлені батьківської опіки. Інформацію про них з фотографіями соціальні служби заносять у комп’ютери. Щороку фотографії дітей поновлюватимуть, але на половину дітей вони вже зроблені.

Чиновники запевняють, що інформація буде конфіденційною. Родина, яка хоче усиновити дитину, зможе ознайомитись з анкетою і побачити фотографію. А це вже створить попереднє уявлення до дитину. Завдяки фотографіям також можна буде ідентифікувати дітей, які втікають зі шкіл-інтернатів чи сиротинців.

Одна дитина перебувала на обліку в кількох установах

Начальник служби у справах дітей Львівської обласної адміністрації Володимир Лис повідомив Радіо Свобода, що уже обліковані 2508 дітей-сиріт і тих, чиї батьки позбавлені прав на опіку.

Володимир Лис: «Цей банк даних дав нам колосальні можливості. Ми виявили дитину, яка була на обліку у трьох районах. По місцю народження, потрапила у обласний заклад, перевели в інший. Розумієте, що на цю дитину були й нарахування на 3 різні установи. Недавно в притулок потрапило двоє дітей з інтернату Львівщини. Діти були запущені – короста, педикульоз. Діти перебували 3 роки в інтернаті, не мали жодних документів, директор привів їх у притулок сам. Але на якій підставі вони були у закладі? Як ми з’ясували, районна служба мала усю інформацію на цих дітей. Вони під різними прізвищами були у різних притулках різних областей».

Цього року усиновили понад 50 сиріт із Львівщини

До кінця року обласна служба у справах дітей завершить укладати і базу даних на тих неповнолітніх, які проживають у складних умовах. Таких уже обліковано понад 2300. Вони можуть у будь-який момент поповнити категорію дітей без опіки чи сиріт. Відтак цих діток можна подавати на усиновлення.

Упродовж 2 років в області вдалось влаштувати у прийомні родини, яких є 26, і в будинки дитини, яких 5 на Львівщині, 200 дітей-сиріт чи без опіки. У список дітей, які проживають у неналежних умовах, можуть увійти і діти заробітчан.

В області цього року 55 дітей були усиновлені українськими громадянами і 3 діток – двома іноземцями. Оскільки чимало українців чекають на усиновлення, тому саме громадянам України нині надається перевага.
XS
SM
MD
LG