Доступність посилання

ТОП новини

Хто зупинить металеву лихоманку в Дніпропетровську?


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 24 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На Дніпропетровщині крадіжки чорного та кольорових металів набувають масового характеру. Металобрухт скидають із залізничних вагонів, пошкоджуючи колії, ще більше – вирізають метал із електричних та телефонних мереж.

Вирізання телефонних дротів у Дніпропетровську набуло характеру справжнього лиха. Щоночі металошукачі крадуть тисячі метрів кабелю. У результаті телефони сотень абонентів замовкають на кілька днів, а то й місяців. Непоодинокі випадки, коли це трапляється у надзвичайно скрутний момент, коли людина перебуває між життям і смертю.

Саме так помер старенький дідусь на одному з житлових масивів Дніпропетровська: телефон не працював, викликати «швидку» не встигли. Його сусід, теж літній чоловік, Павло Іванович каже, що для пенсіонерів зв’язок – найпотрібніша річ, як «ноги і руки».

Сотні нелегальних пунктів прийому металобрухту

Вирізають же сотні метрів дроту заради тоненької мідної жилки, яку можна здати в пункт прийому металобрухту за 5 чи 6 гривень за кілограм. Правоохоронці кажуть: легально діючих таких пунктів у Дніпропетровську тільки 10, а підпільних – сотні. У кожному з них власники стверджують: краденого не приймають (дротів, люків).

Однак працівники телефонних служб чи не на кожному з пунктів бачили інше – купи дротів, однак вдіяти нічого не могли.

Те саме стверджують і працівники міліції: «нелегалів» покарати ніяк, бо більшість пунктів металобрухту містяться на території приватних садиб, а щоб туди зайти, потрібен спеціальний дозвіл. Скуповують же крадене у невеликих пунктів офіційно діючі фірми, до них присікатись ні за що. А якщо і вдається довести провину, покарання досить м’яке, каже Вадим Фалько, керівник відділу розкриття злочинів проти власності.

Вадим Фалько: «Звичайно, притягуємо до відповідальності. Санкції не суворі, тому приймальнику чи господареві пункту вигідніше сплатити штраф і далі продовжувати собі працювати».

Майже на мільйон гривень збитків для телефонних компаній

Від початку року матеріальний збиток від крадіжок кабельної продукції однієї з приватних телефонних компаній Дніпропетровська наблизився до мільйона гривень, без телефонного зв’язку лишаються 40 тисяч абонентів.

Директор телефонної компанії Володимир Ягубов розповів: «Щодо нашого підприємства вчинено 161 злочин. А це десятки кілометрів дроту, тисячі абонентів на довгий час позбавлені можливості користуватися телефоном».

Представники телефонних компаній разом із міліцією взялися організовувати рейди з виявлення нелегальних пунктів прийому металобрухту та їхніх постійних відвідувачів. Серйозно покарати поки що нікого не змогли.

Крадії зазвичай вирізають комунікацій менше ніж на 550 гривень. Для правоохоронців це формальний привід відмовити в порушенні справи. А про тих, під чиїм «заступництвом» розквітнув цей бізнес, воліють не згадувати.
XS
SM
MD
LG