Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні лідери політичних груп Європейського парламенту визначать цьогорічного лауреата Сахаровської премії свободи думки


Кирило Булкін Фіналістів троє, до їх числа було обрано і загиблу рік тому російську журналістку Анну Політковську.

Фіналістів троє, до їх числа було обрано і загиблу рік тому російську журналістку Анну Політковську.

Сахаровську премію Європейського парламенту було засновано на честь видатного російського вченого, дисидента, правозахисника Андрія Сахарова. Щороку, починаючи від 1988, цю премію присуджують особам або організаціям, які зробили видатний внесок у боротьбу за права людини та демократію. У грошовому виразі премія складає 50 000 євро.

Серед минулих володарів премії Нельсон Мандела, Ібрагім Руґова, Асоціація журналістів Білорусі, боснійський часопис «Ослободженьє» та інші. Минулого року премію було вручено лідеру білоруської опозиції Аляксандру Мілінкевічу.

Кандидати, які номінуються на цю премію, це якраз ті люди, які протидіють тоталітарній машині

Цього року з-поміж багатьох кандидатів Комітет з Міжнародних відносин та Комітет з розвитку Європарламенту на спільному засіданні визначили трьох фіналістів. Ними стали правозахисник з Судану Салі Махмуд Осман, подружжя дисидентів з Китаю Зенґ Їнянь та Гу Їа, а також убита минулого року російська журналістка Анна Політковська.

Іспанський європарламентар Йозеф Борель Фонтелес каже, що ці кандидатури уособлюють боротьбу за права людини на тих напрямках, які сьогодні є особливо складними. «У Судані зараз велика гуманітарна криза. У Китаї ситуація з правами людини також є вельми тривожною. Чудова російська журналістка Анна Політковська, яку було вбито, також уособлює боротьбу за свободу преси в Росії. Усі троє заслуговують на премію. І робити вибір завжди дуже важко, бо ж як можна виміряти ступінь заслуг цих людей?»

Виконавчий директор Української Гельсінкської спілки з прав людини Володимир Яворський зазначає, що Сахаровська премія має велике значення для боротьби за права людини в тоталітарних країнах: «Її метою було відзначення боротьби з тоталітарним режимом і відзначення свободи слова як одного із інструментів боротьби з будь-якою диктатурою. Кандидати, які номінуються на цю премію, це якраз ті люди, які протидіють тоталітарній машині».

Саме сьогодні лідери політичних груп Європарламенту, або так звана Конференція Президентів, мають зробити остаточний вибір лауреата Сахаровської премії 2007 року.

Вручення Сахаровської премії відбувається щороку 10 грудня – в день, коли 1948 року було підписано Загальну Декларацію прав людини.
XS
SM
MD
LG