Доступність посилання

ТОП новини

Польська молодь хоче Європи. За це і проголосувала на останніх виборах


Єва Поштар Варшава, 25 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У дострокових парламентських виборах у Польщі, що відбулися минулої неділі голосувала величезна кількість молодих полякіи віком від 18 до 20 років. Це один із феноменів цих виборів. Цікаве й те, що ці молоді люди не захотіли будувати четверту Річпосполиту з братами Качинськими. Як у Польщі, так і за кордоном польська молодь підтримала лібералів та прихильників Євросоюзу із партії "Громадянська платформа".

Лідер партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський здивовано зауважив, що його партія програла вибори, хоча за неї проголосувало майже на 2 мільйони людей більше, ніж на попередніх виборах. Тоді як партія "Громадянська платформа" здобула аж на 2,5 мільйони голосів більше у порівнянні з минулими виборчими перегонами. Оглядачі вказують, що це були так звані «нові виборці» – у цьогорічних дочасних виборах взяли участь на 4 мільйони виборців більше, ніж у 2005 році.

Більшість із мешканців великих міст, людей із вищою освітою підтримала лібералів та прихильників Євросоюзу з партії "Громадянська платформа". 54% польської молоді віком 18-24 років проголосували за партію Дональда Туска. На думку польських фахівців, саме голоси молоді, тих «нових виборців» остаточно вирішили перемогу партії "Громадянська платформа". Експерти пояснюють, що обидві польські головні партії, хоча одна з них ліберальна, друга консервативна, виростають із традиції профспілкового руху «Солідарність».

Молоді поляки внутрішньо відчувають свободу

Чим у голосуванні керувалась польська молодь? Професор-соціолог Анджей Рихард каже, що польські молоді люди не є типовими лібералами за переконаннями, однак вони аж ніяк не є консерваторами. «У них своєрідне внутрішнє почуття свободи. Вони знають, що завжди знайдуть успіх у житті. Неважливо, на батьківщині чи за кордоном. Для них виїзд на роботу за кордон зовсім не означає імміграцію на віки. Вони знають, що в Євросоюзі можна виїхати десь на роботу, але кожної хвилини можна повернутись на батьківщину».

Ліберальні погляди – це не відмова від традицій

Чому молоде покоління поляків не голосувало за консерваторську партію "Право і справедливість"? А тому, каже професор Рихард , що ця партія до них не промовляла, а промовляла до тих, які потерпіли від державної трансформації.

Професор Анджей Рихард сказав Радіо Свобода, що польська молодь, яка голосувала за ліберальну партію "Громадянська платформа" аж ніяк не відмовляється від традиції, навпаки, вони виростали у традиції, яка має свої коріння у прищеплених батьками ідеях руху «Солідарність». Однак їхнє природнє середовище — це світ, де панують ліберальні правила вільного ринку, особистої свободи, також у сфері моралі. «На мою думку, до молодих освічених людей не промовляють заклики про потребу будови держави, яка хоче мати усе під контролем, також особисте життя громадян».

Оглядачі вважають, що польська молодь у парламентських виборах дала великий кредит довіри майбутньому державному правлінню, яке очолить лідер партії "Громадянська платформа" Дональд Туск. Чи ліберали в коаліції із Польською селянською партією виправдають сподівання молодих поляків? Час покаже.
XS
SM
MD
LG