Доступність посилання

ТОП новини

У Португалії відбувся саміт ЄС – Росія, головними темами якого були двосторонні відносини і політика у сфері енергетики


Президент Росії Владімір Путін висловив сподівання на якнайшвидше узгодження нової угоди між Росією та Євросоюзом.

Президент Росії Владімір Путін висловив сподівання на якнайшвидше узгодження нової угоди між Росією та Євросоюзом.

Виступаючи у п’ятницю на прес-конференції в місті Мафрі (неподалік Ліссабона), Путін сказав: «Однією з гострих проблем нині залишається ухвалення нової угоди про партнерство і співпрацю Росії та ЄС. Переговори з цього приводу поки що не починалися. Тому розраховуємо, що 1 грудня поточного року діюча угоди буде автоматично продовжена ще на 1 рік».

За словами Путіна, Росія продовжуватиме співпрацю з Євросоюзом у вирішенні проблем Ірану, Близького Сходу і Косова.

Під час саміту йшлося і про перспективу вступу Росії до СОТ. Як заявив президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу: «Вступ Росії до СОТ дозволить зробити поступ у переговорах зі зміцнення наших двосторонніх торгово-економічних відносин».

У своєму виступі Путін повідомив, що сторони обговорили шляхи гарантування енергетичної безпеки в Європі.

Раніше оглядачі припускали, що переговори на саміті саме через розбіжності зі згаданих питань будуть нелегкими.

Серед іншого, Путін назвав «смішними перестороги європейців з приводу тотальної скупівлі російськими бізнесменами європейських активів». За його словами, сума накоплених інвестицій із країн ЄС в економіку Росії складає 30 мільярдів євро, а російських в європейській економіці – 3 мільярди.

«Тому, коли ми в декотрих країнах ЄС чуємо якісь міркування про те, що прийдуть росіяни зі своїми страшними грішми, якимись жахливими інвестиціями, все скуплять, це, принаймні, смішно», – зазначив російський Президент.

Голова Євроокомісії Баррозу привітав намір російської влади запросити спостерігачів ОБСЄ на майбутні вибори до Державної думи.

Напередодні саміту правозахисні організації «Міжнародна амністія» та «Х’юмен Райтс Уотч» звернулися із закликами до лідерів Європейського Союзу, пропонуючи обговорити питання про відчутне погіршення ситуації з правами людини в Росії та про відхід цієї країни від демократії.

Матеріали до теми:

• У Португалії в п''ятницю відбудеться саміт ЄС-Росія
XS
SM
MD
LG