Доступність посилання

ТОП новини

ВИБОРИ ЗАКІНЧИЛИСЯ. ТЕПЕР СПРОБУЮТЬ СТВОРИТИ КОАЛІЦІЮ


Газети «Голос України» та «Урядовий кур''єр» оприлюднили офіційні результати парламентських виборів, що відбулися 30 вересня. Раніше Вищий адміністративний суд відкинув позов п''яти політичних партій, які оскаржували дії Центральної виборчої комісії. За остаточними даними, до Верховної Ради проходять Партія регіонів - 34,37 відсотка голосів, блок Юлії Тимошенко - 30,71%, блок «Наша Україна-Народна Самооборона» - 14,15%, Комуністична партія - 5,39%, блок Литвина - 3,96%. Партія регіонів матиме у парламенті 175 депутатських мандатів, БЮТ- 156, НУНС - 72, КПУ - 27 і блок Литвина - 20.


Газети «Голос України» та «Урядовий кур''єр» оприлюднили офіційні результати парламентських виборів, що відбулися 30 вересня.

Раніше Вищий адміністративний суд відкинув позов п''яти політичних партій, які оскаржували дії Центральної виборчої комісії.

За остаточними даними, до Верховної Ради проходять Партія регіонів - 34,37 відсотка голосів, блок Юлії Тимошенко - 30,71%, блок «Наша Україна-Народна Самооборона» - 14,15%, Комуністична партія - 5,39%, блок Литвина - 3,96%.

Партія регіонів матиме у парламенті 175 депутатських мандатів, БЮТ- 156, НУНС - 72, КПУ - 27 і блок Литвина - 20.

Попереду тепер – створення парламентської коаліції. На думку оглядачів, цей процес може виявитися доволі непростим. Про це свідчать останні заяви представників деяких політичних сил. На думку В. Литвина, Партія регіонів має першою спробувати свторити коалцію, оскільки вона перемогла на виборах. За словами Ю. Єханурова (НУ-НУНС), до коаліції мають увійти Блок Литвина і Партія регіонів.

**

Лідер Партії регіонів, прем''єр-міністр Віктор Янукович наполягає на участі Партії регіонів у формуванні коаліції в Верховній Раді. Про це сказано в статті Януковича, опублікованій в газеті «Дзеркало тижня»: «Незважаючи на те, що результати виборів фактично не змінили розподіл сил у парламенті, партії-переможниці намагаються відмовити в праві формувати коаліцію... Сьогодні Партія регіонів зобов''язана до кінця боротися за створення коаліції національної єдності», - мовиться у статті.

Янукович зазначив, що Партія регіонів готова заради створення такої коаліції йти на компроміси за умови аналогічної поведінки інших політичних сил: «Якщо цього не станеться - вся відповідальність за можливі наслідки ляже важким тягарем на біло-помаранчевий альянс і особисто на Президента... Я хочу, щоб усі розуміли: яким би не виявився розклад сил у Верховній Раді - жодне важливе рішення в сфері внутрішньої й зовнішньої політики не буде прийнято в обхід Партії регіонів», - підкреслює Янукович.

**

Президент Віктор Ющенко заперечив існування ідеологічних розбіжностей всередині потенційної коаліції блоків БЮТ та НУНС. Торкнувшись різних підходів до питання скасування військового призову 2008-го року, пан Ющенко сказав, що ця проблема не може бути фактором розбіжностей між політичними силами.

Президент закликав БЮТ і НУНС до швидкого формування коаліції у парламенті і наголосив на важливості стабільності нового парламенту.

Віктор Ющенко закликав партії, які пройшли до парламенту, взяти на себе політичну відповідальність за стабільний розвиток України: «Нестабільний парламент, яким він був останні 8 місяців, приносить колосальну шкоду».

Віктор Ющенко розкритикував конституційну реформу, здійснену в 2004 році, яка на його думку призвела до того, що протягом 8 місяців політичні сили в парламенті не змогли порозумітися і дати нормально жити країні.

Віктор Ющенко підкреслив, що політичним силам необхідно в стислі терміни сформувати керівництво парламенту, керівництво уряду і, не менш важливо, - налагодити конструктивні зв’язки між владою і опозицією.
XS
SM
MD
LG