Доступність посилання

ТОП новини

На Луганщині в шахті під завалом загинули четверо гірників


Ярослав Гребенюк Луганськ, 29 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Луганській області на шахті імені 50-річчя СРСР (ВАТ «Краснодонвугілля») дістали з-під завалу та підняли на поверхню тіла загиблих гірників.

На фото: шахтарі, які вціліли під час аварії. Зйомка: 29 жовтня 2007 р.
(Ukrinform)
Під час обвалу, який стався у неділю близько третьої години пополудні, в лаві перебували 11 гірників. Трьом із них вдалося вибратися на поверхню самостійно. Ще чотирьох евакуювали рятувальники. Вони шпиталізовані в Краснодонську міську лікарню. Один гірник – у важкому стані, троє – у стані середнього ступеню тяжкості.

Під завалом залишились четверо шахтарів. Тіло одного з них, Ігоря Путінцева, підняли на поверхню вночі, решту трьох – сьогодні вдень.

Під обвал потрапили двоє робітників шахти, Сергій Дємєнков та Ігор Путінцев, а також двоє шахтобудівельників, Володимир Криловський та Андрій Костильов. У двох останніх залишилось по двоє дітей.

Чи безпечна шахта?

Шахту імені 50-річчя СРСР раніше вважали безпечною. Загибель товаришів шокувала гірників. Шахтарі не думали, що лихо може трапитись на їхній копальні, сказала Радіо Свобода робітниця копальні Галина Покузієва.

Прокуратура ще не вирішила, чи є в аварії склад злочину, а чи це був просто нещасний випадок, каже керівник прес-служби Луганської обласної прокуратури Костянтин Губський. За його словами, наразі прокуратура проводить перевірку за фактом цього нещасного випадку.

«Наші робітники працюють на місці з документами.Найімовірніше, якісь результати – буде порушена кримінальна справа чи не буде – стануть відомі наприкінці дня або ж завтра зранку», – каже Костянтин Губський.

Натомість голова обласного осередку Всеукраїнської спілки робітників Юрій Хохлов упевнений, що техніка безпеки на шахті порушувалася.

Іще на початку вересня голова Незалежної профспілки гірників Дмитро Калитвинцев та інші представники профспілок говорили про порушення техніки безпеки, про погоню за прибутком будь-якою ціною, нагадав профспілковий діяч. Однак, додав Юрій Хохлов, прокурор 1 жовтня відповів, що перевірки зробили, порушень жодних не знайшли.

Краснолуцька шахта імені 50-річчя СРСР – підрозділ акціонерного товариства «Краснодонвугілля», яке належить мільярдерові Ринату Ахметову.

Обласна влада починає братися за безпеку

Минулого тижня на шахтах Луганщини вже сталися дві пожежі – на копальні імені газети «Ізвестія» та імені Фрунзе. На щастя, у цих обох випадках обійшлося без потерпілих.

А з початку року на шахтах Луганщини сталося 15 аварій. Отже, і в облдержадміністрації з’явилися причини подумати про посилення безпеки праці, каже речник Луганської обласної держадміністрації Михайло Махно.

Він заявив, що керівник Луганської області Олександр Антипов звернув увагу на посилення безпеки праці на луганських підприємствах, зокрема у вугільній галузі, а також дав доручення вирішити питання щодо матеріальної допомоги родинам загиблих.

Що роблять профспілки, щоб зробити працю гірників безпечнішою, я хотів запитати в офіційних профспілок вугільної промисловості (ПРУП). Однак голова Краснодонського територіального комітету ПРУП Іван Козлов розмовляти відмовився, посилаючись на завантаженість.
XS
SM
MD
LG