Доступність посилання

ТОП новини

Рівень корупції в Україні загрожує принципам демократії в державі


Наталія Вікуліна Страсбург – Брюссель, 29 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Рівень корупції в Україні залишається високим, країні слід докласти ще великих зусиль для боротьби з цим явищем. Такого висновку дійшли експерти Групи держав проти корупції GRECO – структури Ради Європи. Експерти дають Україні 25 рекомендацій для кращої боротьби з корупцією.

Україна великою мірою вражена корупцією, проблема поширюється на всю країну і її державні інститути і на центральному, і на місцевому рівнях, пишуть експерти GRECO – Групи держав проти корупції, членом якої Київ є з 2006 року.

Представники GRECO відвідали Україну наприкінці минулого року, за результатами цієї поїздки вони й підготували звіт.

Експерти зазначають, що українська корупція видається систематичною широкомасштабною проблемою, вони характеризують як критично низьку народну довіру до державних інституцій, включно з органами правосуддя.

GRECO переконана, що корупцію в Україні не можна розглядати як ізольовану проблему, що це явище заторкує все суспільство і становить реальну загрозу основним принципам демократії і верховенства права.

Автори доповіді вказують, що слід докласти більше зусиль для попередження цього явища.

Про корупцію в Україні говорить дослідниця Центру європейської політики Аманда Акчакоджа: «Загалом корупція – це галузь, де багато країн мають справді великі труднощі при проведенні швидких реформ. Подивіться тільки на двох новачків у Євросоюзі – Румунію і Болгарію: обидві ці країни досі мають великі проблеми з корупцією, як і Польща також. Мене не дивує, що Україну бачать як таку, що має великі проблеми з корупцією. Якщо подивитися на останні таблиці „Трансперенсі Інтернешнл“, я думаю, Україна посідає десь 120-ту позицію. Очевидно, що там корупція становить справді велику проблему».

Як побороти корупцію – поради експертів

GRECO дає низку рекомендацій, як Україні ефективніше боротися з корупцією.

Експерти радять заснувати організацію, яка б стежила за виконанням національної антикорупційної стратегії, розглядати всі випадки корупції виключно в рамках карного, а не адміністративного права, краще координувати боротьбу з корупцією між різними організаціями, проводити типове навчання для правоохоронців і прокурорів.

Експерти вважають, що Україна має збільшити незалежність прокуратури від політичного впливу, посилити незалежність судочинства, надати більший доступ публіці до офіційних документів, організувати незалежну перевірку місцевих органів влади, встановити нову модель поведінки й етики для державних адміністрацій, швидше вирішувати зняття недоторканності з посадових осіб, яких підозрюють у корупції.

GRECO також переконана, що слід збільшити компетенцію Рахункової палати.

Наскільки потрібні Україні рекомендації ззовні, як боротися з корупцією? Говорить Аманда Акчакоджа: «Я думаю, що це одна з найслабкіших галузей у Плані дій України з Євросоюзом, галузь, де не було багато поступу. Я думаю, що ця проблема йде від самої верхівки до корупції на нижньому рівні. Це охоплює всю країну від А до Я. Це галузь, де Україні важко провести реформи швидко. Але я думаю, що це добре, коли якась організація хоче надати Україні перелік пунктів, як покращити ситуацію. Тому що Україна може отримати від цього користь. Тож я думаю, що поради від Ради Європи є позитивними».
XS
SM
MD
LG