Доступність посилання

ТОП новини

Грузинсько-російське протистояння на кордоні грузинсько-абхазького розмежування в Абхазії триває


Василь Зілгалов Прага, 31 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Учорашній конфлікт між грузинською стороною і російськими миротворцями в зоні грузинсько-абхазького протистояння має продовження. Після того, як у вівторок Президент Грузії Михеїл Саакашвілі оголосив персоною нон-ґрата на території країни командувача колективних (фактично російських) сил безпеки з підтримки миру в зоні конфлікту в Абхазії російського генерала Серґея Чабана, МЗС Грузії вручило в середу російському послові в Тбілісі ноту з вимогою відкликати цього генерала з Абхазії. А російська сторона обвинувачує у вчорашньому конфлікті грузинських поліцейських.

Президент Михеїл Саакашвілі у грузинському селі Ґанмухурі, що у нейтральній зоні на лінії грузинсько-абхазького конфлікту, 31 жовтня 2007 р.
(AFP)
Голова парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе заявила в середу, що парламентська більшість і силовики Грузії вирішили припинити російський миротворчий мандат в Абхазії і що про терміни виведення російських сил ведуться переговори з міжнародною спільнотою та партнерами Грузії у світі.

Перед цим Бурджанадзе також висловилася щодо ролі російського генерала Чабана у вчорашньому захоплені російськими миротворцями двох грузинських поліцейських в Абхазії.

«Я вважаю, що Росія повинна максимально скоро, фактично сьогодні-завтра, відкликати генерала Чабана, оскільки з самого початку він перебував нелегітимно на території Грузії, бо ми не давали згоди на його присутність. А тим більше після вчорашнього інциденту, я думаю, Росія повинна була вдатися до відповідних кроків», – заявила голова грузинського парламенту.

Версії сторін цілком різні

Сам же російський командувач миротворців в Абхазії Серґей Чабан має власну версію інциденту.

Командувач миротворців в Абхазії Серґей Чабан
(ITAR-TASS)
«До російського патруля під’їхала група представників МВС Грузії. На адресу миротворців лунали погрози, також погрози спалити бронетранспортер, розстріляти миротворців. Після цього була спроба фізично усунути начальника патруля від виконання своїх службових обов’язків. Унаслідок цього начальник патруля дав команда затримати даних представників МВС Грузії та роззброїти їх».

А Президент Грузії Михеїл Саакашвілі, який учора негайно прибув у зону конфлікту в Абхазії, охарактеризував дії російських миротворців як «напад на грузинських поліцейських». Телебачення показало цих поліцейських, які дійсно були побиті.

«Ми очікуємо вибачень за побиття наших поліцейських. І ми сподіваємося, що провокації припиняться. Це тверда позиція грузинської влади. Що стосується майбутнього російських миротворців тут, то ми скоро ухвалимо рішення з цього приводу. Але якщо такий інцидент відбудеться знову, то ви втягнете Росію і Грузію у масштабну провокацію», – заявив Саакашвілі.

Абхазія не хоче виведення російських військ

Проросійські лідери самопроголошених Абхазії та Південної Осетії категорично проти виведення із зон конфліктів у Грузії російських миротворців. Зокрема, сепаратистський уряд Абхазії, який приймає у ці дні в Сухумі лідерів самопроголошених республік Придністров’я і Південної Осетії, звинуватив Саакашвілі у використанні інциденту для відвернення уваги від його внутрішніх неприємностей, коли опозиція готує в Тбілісі 2 листопада масові антиурядові демонстрації.

Абхазія проголосила невизнану незалежність від Грузії в бурхливий час краху СРСР в 1991 році. А дві тисячі російських миротворців з’явилися в Абхазії після угоди про грузинсько-абхазьке перемир’я в 1994 році.

Матеріали до теми:

• Президент Грузії оголосив командувача російських миротворчих сил у зоні грузинсько-абхазького конфлікту персоною нон-ґрата • Грузія на шляху до НАТО і ЄС
XS
SM
MD
LG