Доступність посилання

ТОП новини

Грузія на шляху до НАТО та ЄС


Василь Зілгалов Прага, 19 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У четвер у Лісабоні грузинський лідер Міхаїл Саакашвілі отримав підтримку консервативної Європейської народної партії щодо намірів його країни приєднатися до НАТО та ЄС. Це сталося на з’їзді лідерів цієї партії у португальській столиці напередодні саміту ЄС. Реагуючи на слова підтримки від західних політиків, Саакашвілі сказав Радіо Свобода, що він сподівається на твердість Заходу у випадку намагань лідерів Абхазії відокремитися від Грузії — у відповідь на проголошення незалежності Косова від Сербії. Нагадаємо, що ЄНП є однією з провідних політичних сил у Європарламенті.

Михаїл Саакашвілі з’явився на зустріч з журналістами в Лісабоні у піднесеному настрої одразу ж після прийняття його й інших східноєвропейських гостей на з’їзді чільників ЄНП. Грузинський президент зазначив, що він чи не вперше відчув таку сильну підтримку амбіцій Грузії щодо її приєднання до НАТО та ЄС. Саакашівлі також наголосив, що відчув як консервативні лідери Європи виявляють піклування щодо Грузії і висловив захоплення, що його сприймали «як рівного».

Колишній бельгійський прем’єр і нинішній лідер ЄНП Вілфред Мартенс сказав, що європейські консерватори солідарні з намірами Грузії одного дня стати повноправним членом ЄС. Звертаючись до Грузії та України, він сказав, що ці країни мають європейське призначення.

Але чи Європа поділяє амбіції Грузії?

Саакашвілі потрапив у центр уваги на лісабонській зустрічі разом з українським президентом Віктором Ющенком та можливим наступним українським прем’єром Юлією Тимошенко, які також були гостями на саміті ЄНП у португальскій столиці. Хоча спостерігачі висловлюються, що європейські консервативні лідери на зразок Ангели Меркель, Ніколя Саркозі скоріше можуть сприймати Грузію, яка представляє нині близьку ідеологію, аніж надавати пряму підтримку її політичним рішенням щодо НАТО та ЄС.

Тому Михаїл Саакашвілі був обережний щодо майбутнього членства Грузії в ЄС і зауважив, що не хотів би цим «дратувати людей»:

Хоча Вілфред Мартенс висловив упевненість у перспективі членства Грузії в НАТО, однак дипломати Альянсу нагадують, що у штабі цієї організації немає єдності щодо можливого членства Грузії. Такі країни як Німеччина, Франція, Бельгія та деякі інші демонструють поміркованість у цьому питанні, бо не бажають надалі загострювати регіональне протистояння Європи з Росією. Хоча Франція останнім часом все більше схиляється на бік США, і у чомусь готова бути більш провокаційною стосовно Москви.

Сам Міхаїл Сакашвілі закликав США і Захід не сумніватися у застосуванні заходів, не уточнюючи яких, на підтримку територіальної цілісності Грузії у випадку, коли Абхазія, користуючись російською підтримкою, оголосить незалежність у відповідь на проголошення повного суверенітету Косова щодо Сербії. Щодо останнього, то західні дипломати не виключають таких радикальних кроків Абхазії. Зрозуміло, що Європа і США бажали б кращих стосунків Грузії з Москвою, але самому Тбілісі, як вважають багато експертів, навряд чи вдасться успішно протистояти можливим «воєнним провокаціям» в Абхазії і Південній Осетії.

Матеріали до теми:

• Україна, Президент України користуються нашою цілковитою підтримкою — інтерв’ю зі спікером грузинського парламенту Ніно Бурджанадзе • Грузія з оптимізмом дивиться у майбутнє — інтерв’ю спікера парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе • Грузії готують вступ до НАТО. І Україні хотіли б…
XS
SM
MD
LG