Доступність посилання

ТОП новини

21 особу визнали винними у кривавих терористичних нападах у Мадриді 2004 року


Олекса Семенченко Лондон, 31 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Після трирічного процесу головний антитерористичний суд Іспанії оголосив вердикт двадцяти восьми підсудним, обвинуваченим у бомбових нападах на пасажирські потяги в Мадриді 11 березня 2004 року. Двадцять одного з них визнали винними і засудили до довгих термінів ув’язнення.

На місці теракту. Мадрид, 12 березня 2004 р. (архівне фото)
(AFP)
11 березня 2004 року стало для Іспанії та Європи відповідником 11 вересня 2001 року в США. 10 бомб, що водночас вибухнули у переповнених приміських потягах біля мадридського вокзалу «Аточа», стали найбільшим терористичним актом на європейській землі сучасної доби.

У середу суддя Хав’єр Ґомес Бермудес завершив цю справу, по черзі зачитавши вердикти всім підсудним у переповненій залі.

Чотирьох головних підсудних, котрих обвинувачували в організації терактів, визнали винними. Серед них громадянин Мароко Отман Ель Ґнауї.

«Ми мусимо визнати і визнаємо Отмана Ель Ґнауї винним в організації збройної банди і терористичної організації, у ста дев’яносто одному терористичному вбивстві, у тисячі восьмистах п’ятдесяти шести замахах на вбивство, чотирьох злочинах, пов’язаних із тероризмом, й одному злочині щодо фальшування офіційної посвідки тотожності з терористичною метою», – заявив суддя Бермудес.

Сорок тисяч років ув’язнення

Ель Ґнауї та його поплічники дістали терміни ув’язнення, які в головних засуджених сягають кількох десятків тисяч років. Однак за іспанськими законами максимальний термін, який злочинець може фактично пробути в ув’язненні, не може перевищувати 40 років.

Сімох підсудних, включно з особою, що спершу підозрювалася в причетності до планування цього злочину, – єгиптянином Рабеєм Ахмедом, виправдали.

Теракти 2004 року стали важкою травмою для іспанського суспільства. Бомби, нашпиговані цвяхами, вибухнули в потягах швидко одна за одною. 191 особа загинула, понад 1800 з пораненнями опинилися в лікарнях.

Теракт стався у розпал парламентської виборчої кампанії, і консервативний уряд Хосе Марії Аснара поспішив покласти відповідальність на баскських сепаратистів. Проте швидко з’ясувалося, що більшість підозрюваних походили з півночі Африки і мали ісламістські зв’язки або симпатії, хоча жодного зв’язку з організацією «Аль-Каїда» довести не вдалося.

Ці події призвели до поразки на виборах панівної на той час Народної партії, що була близькою союзницею Вашинґтона у війні проти Іраку. Новий соціалістичний уряд Хосе Луїса Сапатеро швидко вивів військо з Іраку, а теракти й досі викликають дебати щодо мусульманського населення Іспанії та зовнішньої політики країни.

Матеріали до теми:

• Міжнародний тероризм і доморослий екстремізм – виклики для України
XS
SM
MD
LG